Trots att försvarsfrågor prioriteras, saknar näringslivet nödvändig information, beredskap och förståelse för sin roll i totalförsvaret.
Rapporten visar att majoriteten av beslutsfattare inte har fått information om beredskap från regeringen. Endast 13 procent är förberedda för samhällsstörningar, och mer än hälften anser att deras verksamhet inte har en viktig roll i totalförsvaret. Utan rätt förutsättningar kan företag inte förstå sin roll eller bygga beredskap, vilket är avgörande för Sveriges förmåga att hantera allvarliga störningar. Varannan beslutsfattare anser att totalförsvaret är viktigt, och över 70 procent vill lära sig mer om beredskap. Detta är positivt, men vi står just nu stilla. Näringslivet är avgörande i totalförsvaret men behöver rätt förutsättningar för att bygga motståndskraft, eftersom många viktiga funktioner drivs av privata företag. Regeringen och myndigheterna ansvarar för detta.
Vi ser tre områden som kan och bör förbättras:
– Planeringsarbetet inför kris och krig måste snabbas på. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har bedömt behoven av personalförstärkningar i det civila försvaret som stora. Näringslivet kan bidra i kartläggningen.
– Krigsplacering vid kris och krig – vet vi att det funkar? Anställda måste veta vad som gäller vid höjd beredskap. Det råder osäkerhet kring krigsplacering och arbetsplatsens beredskap. Näringslivet kan hjälpa till att skapa insikt och planeringsförmåga.
– Hur löser vi informationsbehovet? Över hälften av beslutsfattarna i näringslivet saknar information om beredskap för företag. MSB bör ge lika tydlig information och instruktioner till företag som till privatpersoner. Fler forum för samverkan och informationsdelning behövs, både nationellt, regionalt och lokalt.
Vi måste bygga ett samhälle där företagen vet hur de ska bidra till totalförsvaret. Frågor som ansvarsfördelning och finansiering av näringslivets roll i beredskap och totalförsvar måste tas på allvar.
Vi vill se att ord följs av handlingar som motsvarar hotbilden och utgångsläget för totalförsvaret. Vi utgår från att vi har tillräcklig tid, men ingen vet med säkerhet hur mycket. Därför är det bättre att agera, planera och öva än att vänta och hoppas på det bästa.