Svenska kyrkan berör fler än sina medlemmar

En del säger att de inte är troende och därför inte vill delta i kyrkovalet på söndag.

Öja kyrka, även känd som "gra gasi" (grå gåsen).

Öja kyrka, även känd som "gra gasi" (grå gåsen).

Foto: Arkiv

Insändare2021-09-16 09:22
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KYRKOVALET

Andra att man tycker att kyrkovalet alltför mycket präglas av de politiska partierna och att partier inte borde förekomma inom kyrkan. 

Till er vill jag säga att svenska kyrkan är så mycket mer än en församling av kristna medlemmar. Den svenska kyrkan har sina rötter i det svenska samhället sedan kristnandet på 900-talet och har byggts upp av troende och icke-troende under århundraden. Kyrkan har under sekler i alltför hög grad styrt vårta liv med moralregler som många gånger förtryckt människor. 

Men det har också varit ett kitt som hållit ihop samhället. Och människor.  De tusentals kyrkor, bara på Gotland 100 stycken, är en viktig del i vårt kulturarv och en rikedom för alla, oavsett medlemskap. I varje socken på Gotland finns en kyrka mitt i byn.  

Visst är kyrkovalet överdimensionerat. Jag hoppas att trenden från förra valet med ökat valdeltagande håller i sig och att än fler vill rösta. Ändå borde kostymen krympas och förenklas, inte minst för att minska kostnader i tid och pengar, men det är svårt att se hur det kan göras. I min Gotlandsförsamling, Garde, finns en enda lista med betrodda personer, och inga partirepresentanter.  

Det är sympatiskt men unikt. I min Stockholmsförsamling, Maria Magdalena, och på de flesta håll, ställer några politiska partier eller grupperingar upp. Jag representerar gruppen VISK, Vänstern i Svenska Kyrkan. Det hör inte till ett parti, utan är en nomineringsgrupp som ställer upp i alla stift utom Gotland. På Gotland kan man ändå rösta på VISK:s representanter till kyrkomötet. 

Det skulle vara bra att slippa partibeteckningar. Men det är dock ett sätt att redovisa åsiktsskillnader och stödja den inriktning vi vill ska styra kyrkan. I praktiken samarbetar dock de demokratiska partierna och grupperna på de flesta håll väl tillsammans. De påverkar inte det rent teologiska innehållet, det sköts av präster och andra anställda.  

Svenska Kyrkan har ett stort ansvar som den kraft som bakåt i tiden och förhoppningsvis framåt står för värderingar om alla människors lika värde. Den ska stå upp för utsatta och svaga i samhället, för människor på flykt, ta globalt ansvar för klimat och miljö och bidra till att minska fattigdom, förtryck och orättvisor i världen. 

Genom att rösta och rösta på nomineringsgrupp/parti som vill att kyrkan ska stå upp för dessa värderingar kan du medverka till att svenska kyrkan både vårdar sitt kulturarv och är en röst för ett mänskligt samhälle i dag.