”Svenskarna kan inte vara kloka”

Enigt den senaste officiella undersökningen – mig veterligt – har stödet för kontanter ökat från 72 till 75 procent hos den svenska befolkningen.

"Jag har tidigare påpekat det orimliga i att närmare 1,2 miljoner svenskar befinner sig i ett digitalt utanförskap såvitt avser betalningssystemet".

"Jag har tidigare påpekat det orimliga i att närmare 1,2 miljoner svenskar befinner sig i ett digitalt utanförskap såvitt avser betalningssystemet".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-10-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en glädjande utveckling. För – som en utländsk parlamentsledamot uttryckte det apropå förslaget att avveckla kontanter: ”Svenskarna kan inte vara kloka”.

Jag har tidigare påpekat det orimliga i att närmare 1,2 miljoner svenskar befinner sig i ett digitalt utanförskap såvitt avser betalningssystemet. På det här sättet exkluderar man en hel befolkning!  Ett A- och B-lag vilket innebär olaga diskriminering.

Osökt ligger det snubblande nära till hands av två skäl att dra en parallell till den pågående pandemin och bristen på skyddsutrustning, andningsmasker, gummihandskar, mediciner, respiratorer med mera som tidigare fanns i våra beredskapslager. 

Men även konserver, kaffe, socker, smör, margarin pasta, kex, ris, bönor, ärter, kött, fläsk, olja, bensin och kontanter förvarades i lager. Dessutom lagrades sytråd och djurfoder. Med jämna mellanrum underhölls, omsattes dessa och utmönstrades eller uppgraderades av en särskild myndighet, Civilförsvarsstyrelsen. (Socialstyrelsen och dåvarande Vägverket hade egna beredskapslager). Finland har som bekant valt en annan väg att gå.

Det fungerade alldeles utmärkt! Så det var man tvungen att ändra på. Alltså avvecklade man enligt god svensk förvaltningstradition och i rask takt runt millenniumskiftet genom ett antal förordningar beredskapslagren.  Någon konsekvensanalys gjordes aldrig. En del brändes, en del såldes till Baltikum. 

För det andra. Man har försökt slå mynt av att sedlar sprider coronaviruset. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg enligt WHO (Världshälsoorganisationen) och FHM (Folkhälsomyndigheten) att coronavirus skulle spridas via sedlar.

Björn Eriksson, före detta, rikspolischef, president i Interpol, landshövding samt nuvarande ordförande i Riksidrottsförbundet och Säkerhetsbranschen vill tvinga affärer, butiker, som i Danmark, att hantera kontanter. Jag tror inte på den lösningen. Det torde förmodligen strida mot näringsfriheten i 2 kap 17§ regeringsformen. Här borde i stället frivilliga överenskommelser med typ bidrag/avdrag gälla.

Det ska bli spännande att se vad den kommande riksbankslagen vid årsskiftet, som tvingar de sex storbankerna att hantera kontanter, säger om kontanthantering i övrigt.  För det är ju så: Kriser, oavsett valör, har en förunderlig förmåga att ignorera nationsgränser.

Även om man förklarar sig neutral.