Sverige är värt att försvara

Vårt närområde har blivit allt oroligare under de senaste åren, och Sverige står nu inför fler säkerhetspolitiska utmaningar än vi gjort på lång tid.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får ökade anslag.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, får ökade anslag.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2024-10-07 14:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med vårt medlemskap i Nato och det ryska anfallskriget mot Ukraina, krävs nu omfattande satsningar på det militära försvaret. I statsbudgeten för nästa år föreslår den moderatledda regeringen stora investeringar på flera områden – som kommer att stärka Sveriges nationella säkerhet och bidra till det kollektiva försvaret inom Nato. Och utbyggnaden på Gotland fortsätter.

En av de största satsningarna är den ökade budgeten för Försvarsmaktens förbandsverksamhet och beredskap. Anslaget ökas med över tre miljarder kronor 2025 och fortsätter öka de kommande åren. Medlen används för att öka den operativa förmågan och säkerställa att Försvarsmakten har de resurser som krävs för att försvara Sverige och delta i internationella insatser, bland annat genom vår närvaro i Lettland.

Materielanskaffning är en annan viktig del av budgeten, där anslaget ökas med över tre miljarder kronor redan 2025 och hela 12,5 miljarder kronor 2027. Sverige behöver modern utrustning för att möta nya hotbilder, och pengarna kommer finansiera allt från lastbilar och jaktrobotar till sjukvårdsmateriel och soldatutrustning.

Regeringen föreslår också ökade anslag till forskning och utveckling inom försvarssektorn. Forskning om nya teknologier som kvantteknik och autonoma system är avgörande för att Sverige ska följa med i utvecklingen. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) får utökade anslag för att stärka den operativa förmågan i totalförsvaret och möta den snabbt föränderliga teknikutvecklingen.

Utöver nationella satsningar har den moderatledda regeringen och Sverigedemokraterna enats om ett omfattande stöd till Ukraina. En treårig ram på totalt 75 miljarder kronor ska säkra Sveriges långsiktiga stöd till Ukraina. Pengarna ska användas till både militär utrustning och utbildning, och visar att Sverige står stadigt i sitt stöd för Ukrainas självständighet.

Nästa års statsbudget markerar en viktig milstolpe för Sveriges försvar, och nära 11 procent av reformutrymmet går just till försvaret. Med satsningar på både den operativa förmågan, materielanskaffning och forskning, samt ett fortsatt starkt stöd till Ukraina, stärker vi vårt eget försvar och bidrar till Natos förmåga. Det är en nödvändig investering i denna allvarstid och kommer göra Sverige tryggare. För Sverige är värt att försvara.