Sverige jämförelsevis allt fattigare

Vart leder rutschkanan?

Vart leder rutschkanan?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-12-20 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Internationella Valutafondens (IMF) beräkningar (april 2021) platsar Sverige inte in bland de 15 rikaste länderna i världen. Och vi halkar ständigt nedåt i rankingen. Det är ett chockartat uppvaknande eftersom vi alla väl haft tron att Sverige är ett rikt land, ett av de fyra rikaste länderna i världen.

Man måste ha i åtanke att IMF räknat BNP(PPP) det vill säga bruttonationalprodukt per innevånare justerat med landets köpkraft (PPP). Det ger en obehaglig påminnelse om att Sverige är på fel väg.
Sök upp och läs min tidigare insändare om ”Vi lever på rost och röta i Sverige.” Den ger en beskrivning av Sveriges väg mot total statsbankrutt. Sverige är inte immun mot statsbankrutt. Ta lärdom av länderna i Sydeuropa som nyligen fick räddas från statsbankrutt efter att under lång tid misskött finanserna.

När Sverige lånar pengar utomlands, när vi netto lånar det vill säga lånar mer än vi betalar tillbaka, lånar vi pengar till exempelvis välfärd och socialbidrag. Man kan diskutera vilka pengar som ligger överst i statskassan. Är det pengar till försvaret, gator, vatten, avlopp, rättssystemet eller är det pengar till socialbidrag, numera kallat ekonomiskt bistånd och pengar till U-länder numera kallat biståndsländer.

Sverige måste amortera på utlandsskulden. Hur prioriterar vi för att få ett samhälle som genererar pengar istället för att förbruka mer pengar än vi jobbar ihop? Att generera pengar betyder inte att höja skatterna.

Ju fattigare Sverige blir desto mindre möjligheter har vi att spela världens samvete och strössla pengar omkring oss.

Först en politik så vi i Sverige kan föda oss själva. Vi själva jobbar ihop det vi vill spendera pengar på.