De flesta av oss saknar just nu en eller flera nära och kära – en mormor, pappa eller bror som tillhör en riskgrupp. Samtidigt som vi kämpar för att klara de kommande månaderna utan att krama dem vi älskar riskerar Sverige att bli ett av de EU-länder där det är svårast för splittrade familjer att få återförenas.
Frågan om familjeåterförening är en av flera som just nu behandlas i en parlamentarisk migrationskommitté där samtliga riksdagspartier ingår. Vi vet att det nu ligger ett antal förslag på bordet och att de, om de blir verklighet, skulle försämra och försvåra för många människor som befinner sig i Sverige eller är på flykt.
Man föreslår till exempel att införa försörjningskrav för familjeåterförening som i praktiken gör det omöjligt för många familjer att få leva tillsammans. Man föreslår att det ska bli tuffare för svårt sjuka barn att få stanna i Sverige av humanitära skäl.
De som bedöms ha behov av internationellt skydd kommer behöva leva upp till mycket högt ställda krav om jobb och försörjning för att detta skydd ska bli permanent.
En ny kartläggning från Röda Korset visar att Sverige, om det förslag som nu ligger på bordet genomförs, skulle bli ett av de länder i Europa där det är absolut svårast för familjer på flykt att få återförenas. I våra verksamheter träffar vi dagligen människor som saknar sina barn, sin partner eller sina föräldrar och all vår erfarenhet visar hur svårt det är att etablera sig i Sverige eller klara av behandling för trauman eller tortyrskador om man samtidigt tvingas leva åtskild från sin familj.
Frågan vi måste ställa oss är: Vill vi vara ett av länderna som sitter längst bak i bussen när det gäller att hjälpa människor som flytt från krig och förtyck? Svenska folket verkar inte tycka det. En undersökning från Novus från 2020 visar att 59 procent av svenska folket instämmer helt eller delvis i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. Det är dags för samtliga partier att lyfta blicken. Att låta svårt sjuka barn få en chans till ett gott liv, eller att låta familjer leva tillsammans, handlar inte om partipolitik. Det handlar om solidaritet och medmänsklighet.