Lärare är en yrkesgrupp som med rätta har stort förtroende hos allmänheten. Vi kan samtidigt inte blunda för att påfrestningarna på skolväsendet närmar sig historiskt höga nivåer, nationellt såväl som här på Gotland.
Merparten av Sveriges kommunala budgetar drar ner på skolan, samtidigt som kraven på lärarna ökar och elevernas generella mående blir allt sämre. Vår ö är inget undantag.
På Gotland räknar barn- och utbildningsnämnden med ett underskott på 23,5 miljoner kronor under 2024, och för 2025 ser siffrorna än värre ut.
Vi står samtidigt inför ett enormt behov av kompetensförsörjning. 32 procent av lärartjänsterna bemannas av obehörig personal. Sju av öns skolor är helt utan formell kompetens inom fritidshemmet och inte ens varannan anställd inom förskolan har förskollärarutbildning.
Enligt förvaltningens egna siffror behöver dessutom 75 procent av den nuvarande lärarkåren bytas ut innan 2035, vilket gör kompetensförsörjningsfrågan än mer akut. Rekryteringen av behörig personal försvåras av att Gotland har en lönenivå som ligger mellan 5 000-10 000 kronor lägre än grannkommunerna på fastlandet.
Usla lönenivåer och ökad arbetsbelastning till följd av att allt fler obehöriga anställs bereder knappast vägen framåt för den gotländska skolan. Vi ser att elevresultaten sjunker och köerna till barn- och ungdomspsykiatrin växer.
Gotland behöver politiker som långsiktigt vågar satsa på kvalitet genom hela skolväsendet, som förstår att offentlig verksamhet måste få kosta pengar, och som är klarsynta nog att se, att vi måste agera nu.
I dagsläget är det nämligen lärarna som tillsammans med våra barn och unga får betala priset för skolans kris, och på sikt är det Sveriges ställning, inte enbart som kunskapsnation, utan även vår samhällsordning, som står på spel. Inte heller här är Gotland något undantag.