Swedbanks syn på fossila bränslen

Insändare2020-12-22 19:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Henrik Johanssons insändare från 17 december.

Hej Henrik, vi välkomnar ditt engagemang för de här frågorna och vi håller med dig – de är viktiga!
När det gäller dina två frågor, vill jag först av allt klargöra sammanhanget en aning. Koncernen Swedbank består av många olika affärsverksamheter. Finansieringsdelen (lån) ligger hos banken centralt och investeringsdelen (fonder) ligger hos Swedbank Robur, som är ett dotterbolag till Swedbank. Därav blir detta svar uppdelat. 

När det gäller finansieringsdelen: Banken har riktlinjer relaterade till fossil verksamhet som omfattar Swedbanks lånekunder. Två restriktioner som vi nyligen beslutat om på koncernnivå är exkludering av bolag med mer än 5 procent av omsättningen i kolproduktion, samt att vi förespråkar att bolag ska rapportera enligt TCFD (Task Force for Climate-related Financial Disclosures). Det innebär bland annat att fasa ut okonventionell olja och gas. 

Vad gäller investeringarna som nämns i rapporten och media, så har Swedbank Robur successivt minskat sina innehav i den här typen av bolag, och har hittills (per december 2020) avyttrat allt innehav i 10 av de aktuella 13 bolagen. Uppgifterna i Fair Finance Guides studie vad gäller investeringar bygger alltså på inaktuella siffror. 

Sammanfattningsvis (Swedbank och Swedbank Robur): Enligt Fair Finance Guides rapport placerar sig Swedbank totalt sett väl i förhållande till andra storbanker. Vi befäster i årets rapport vår plats som bästa storbank, samtidigt är vi ödmjuka inför att hållbarhetsarbete är ett ständigt pågående förbättringsarbete utan slutdatum. Vi fortsätter att arbeta hårt för att hela tiden göra vårt hållbarhetsarbete bättre och lite vassare, och både inom banken och fondbolaget utvärderas och skärps våra riktlinjer och policys regelbundet. Men när det gäller bankens finansieringsverksamhet, och fondbolagets investeringar, kan till exempel juridiska avtal (lån/finansiering) och stora ägarposter (investeringar) göra att vi inte kan vara så snabbfotade - eller för den delen så transparenta, som vi skulle vilja vara i alla lägen. 

Riktningen är tydlig, vi utvecklar vår verksamhet i linje med Parisavtalet. Det är ett arbete som pågår och kontinuerligt utvecklas. Vi ser att det långsiktigt hållbara är det långsiktigt lönsamma, och har under de senaste åren minskat vår exponering mot den oljerelaterade sektorn. Vårt arbete är långsiktigt, våra kundrelationer är långsiktiga och transformation tar tid.

Vi hoppas dock att du med ovan information ändå kan se att vi definitivt är på rätt väg.