Ta med pandemins lärdomar i framtidsplaneringen!

Den regionala utvecklingsstrategin blir bättre om tiden för att lämna synpunkter förlängs och ger plats för nya lärdomar.

Distansarbete och arbete från hemmet framstår nu som mer praktiskt genomförbart.

Distansarbete och arbete från hemmet framstår nu som mer praktiskt genomförbart.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2020-05-27 19:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av Region Gotlands arbete med RUS (Regional Utvecklingsstrategi) – vårt Gotland 2040, där insamlingen av synpunkter pågår fram till den 31 maj.

Planeringen i stort baseras, som vi förstår, på de förslag som då har inkommit från gotlänningarna, vare sig det handlar om privatpersoner, företag eller föreningar.

Att diskutera Gotlands framtid utifrån den rådande situationen under pandemin ter sig idag som självklart, och mycket av det som nöden tvingat oss att anpassa oss till de senaste två månaderna kan gott tänkas bli till lärdom för framtiden.

De senaste två månaderna och förmodligen även en bit framåt i tiden har varit och kommer att vara exceptionell för många.

Pandemin har förändrat sättet att leva och arbeta för de flesta. Inte allt är negativt. Nya vägar prövas i vårt sätt att arbeta som vi inte hade förut, som vi inte kunde föreställa oss förut.

Plötsligt fungerar det att arbeta hemifrån och vi lär oss att använda de digitala hjälpmedlen i vårt arbete och våra möten. Det finns många som plötsligt upptäcker hur skönt det är att till exempel inte behöver flyga till Göteborg på ett eftermiddagsmöte, utan kunna delta på distans. Livet blir så mycket lugnare och effektivare när vi lärt oss nya verktyg och rutiner.

Kreativiteten flödar, restauranger gör goda matlådor, småföretag ställer om och andra som blivit arbetslösa passar på att prova jobba inom vården eller jordbruket.

Särskilt på Gotland ser vi solidaritet med våra lokala hantverkare och företagen i turist-och restaurangbranschen. Lokal produktion och lokala turistmål lyfts fram och får ett mervärde. Våra sommarboende vågar drömma öppet om att flytta till ön.

Det kanske finns något att hitta i denna nya situation som håller över tid?

Vi i Eke Hembygdsföreningen anser därför att insamlingstiden av synpunkter på RUS behöver förlängas så att vi kan infinna oss i detta nya ”normala” liv med fysisk distans, med minskat resande och flygande, med ökat uppskattning av det lokala och minskat beroende av turism.

Vi anser att vi behöver ha dessa nya erfarenheter med oss när vi föreställer oss hur vi vill leva på Gotland 2040 på ett mera hållbart sätt.

Vi föreslår att insamlingstiden av förslag förlängs till efter sommaren och önskar oss också fler dialogmöten, gärna med konkreta teman samt att kommunikationen om RUS till alla på ön sker på ett vidare sätt i olika medier och forum så att alla ges möjlighet att påverka.