Vi ser just nu ett ökat inflyttande, fler nystartade företag och en minskande arbetslöshet. Det märks både ute i samhället och i Region Gotlands budget. I den senaste skatteprognosen från Sveriges Kommuner och Regioner är framtidsutsikterna för regionen bättre än på länge. Det ger oss handlingsfrihet för att långsiktigt utveckla Gotland.
Coronapandemin har tydligt påverkat arbetsgivarnas förutsättningar de senaste åren. Därför har vi politiker i Region Gotland i flera omgångar lanserat lokala stödpaket till näringsliv och civilsamhälle, som komplement till de stödåtgärder som beslutats av regering och riksdag. Det har vi gjort – i bred politisk enighet över blockgränserna – för att säkra sysselsättningen och sammanhållningen. I arbetslöshetsstatistiken kan vi se att det varit framgångsrikt.
För att ge Region Gotland möjlighet och muskler att möta krisen med kraftfulla åtgärder har regionfullmäktige beslutat om att tillfälligt sänka regionens överskottsmål, som tidigare varit på två procent, till en procent. Nu kan vi se i delårsrapporten för första halvan av 2021 att både det tidigare och det nu gällande målet kommer nås med god marginal. Region Gotlands prognos är i dag att vi 2022 gör ett överskott på 256 miljoner kronor, till största delen på grund av ökade skatteintäkter. Det är ett överskott på över fyra procent.
Med goda resultat i ryggen kan vi sätta av pengar till regionens anställdas pensioner, amortera av på låneskulden och finansiera viktiga investeringar i välfärden. Sedan år 2017 har regionen minskat sina lån med 274 miljoner kronor. Samtidigt har vi fattat beslut om att bygga ett nytt korttidsboende på Korpen, höjt investeringarna i skollokaler och snart också ett nytt badhus i Visby. Vi är på rätt väg – men vi behöver fortsatt välja vilka satsningar som görs med stor omsorg.
När andra partier nu vill sätta på sig spenderbyxorna vill vi därför mana till försiktighet. Att vi haft välbehövliga överskott de senaste åren är inte en garant för att så blir fallet i framtiden. Vi behöver fortsatt hålla hårt i pengarna för att säkra att avsättningar kan göras för framtida kriser och svårigheter, så att det finns en god beredskap att möta dem. På det sättet vill vi att Gotland ska vara förberett för framtiden. För är man inte förberedd, då är man oförberedd.