Tänk långsiktigt för Endre skolas framtid

I den pågående diskussionen om att flytta klass 4–6 från Endre skola, vill vi framföra vikten av att väga in fler aspekter innan ett sådant beslut tas. Det menar flera vårdnadshavare till barn på skolan.

”Endre skola är inte bara populär utan har också en hög efterfrågan på förskoleplatser, och vi är stolta över den kompetenta personalen som trivs med att arbeta där”, skriver insändarskribenterna.

”Endre skola är inte bara populär utan har också en hög efterfrågan på förskoleplatser, och vi är stolta över den kompetenta personalen som trivs med att arbeta där”, skriver insändarskribenterna.

Foto: Linus Ehn

Insändare2024-01-19 08:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Endre skola är inte bara populär utan har också en hög efterfrågan på förskoleplatser, och vi är stolta över den kompetenta personalen som trivs med att arbeta där.

Under det möte som föräldrar bjudit in politiker till bekräftade utbildningsdirektören det trivsamma klimatet på skolan, både bland barn och föräldrar. Det är bland annat därför vi menar att beslutet måste grunda sig i en bredare syn och överväga konsekvenserna noga. De vårdnadshavare vi har talat med är enhälliga i sin oro för att en flytt av klass 4–6 kommer att leda till en nedmontering av skolan på sikt.

För många familjer skulle detta innebära en praktisk omöjlighet att få vardagen att gå ihop. Med barn i olika åldrar och på olika skolor blir hämtning och lämning vid olika tider på olika fritidshem en utmaning.

LÄS MER: Flytten av Endres mellanstadium skjuts upp

Detta påverkar inte bara familjers vardagspussel utan riskerar också att begränsa barnens möjligheter till meningsfull fritid. Vi vet att både barn och vuxna mår bra av en aktiv fritid, och detta måste beaktas i beslutet.

Endre har ett spritt upptagningsområde, och att dela på syskon mellan olika skolor är inte hållbart. Attraktiviteten för landsbygden och skolan är avgörande för var folk väljer att bosätta sig. Det är något vi betonade under mötet, och politiska beslut måste väga in alla aspekter för att förstå konsekvenserna av en eventuell nedläggning av Endre skola.

Vi vill även belysa de lokala utmaningarna i Roma, där bristen på utrymme i matsal, klassrum och gymnastiksal redan är tydlig. I Endre finns dock möjlighet att använda befintliga lokaler för skolan, medan förskolan behöver en utökad lokal. 

Vi föreslår att nödvändiga medel investeras i att bygga en ny förskolelokal. Under tiden finns det tillgängliga och anpassade lokaler i bygdegården, vilket bygdegårdsföreningen stödjer.

En utbyggnad av förskolan i Endre är inte bara en investering i barnens närmiljö utan också en strategi för att behålla invånarna och öka attraktionskraften för Gotland som helhet. Att se långsiktigt på dessa beslut är nödvändigt för att undvika framtida konsekvenser, inklusive förändringar i placeringen av barn i skolor och på fritids.

Vi uppmanar beslutsfattarna att noggrant överväga alla aspekter, inklusive de långsiktiga konsekvenserna för barn, föräldrar och samhället som helhet. Att satsa på Endre nu är att investera i en hållbar framtid för skolan och för samhället på Gotland.