Tänk om vi nu bygger ett hållbart Gotland

När samhället skakas om och människor drabbas av sjukdom eller förlorar sin försörjning så behöver vi stå starka.

"När ekonomin och nya investeringar ska göras efter coronakrisen, har vi chans att satsa på förnybar energi, hållbara transporter, cirkulär ekonomi och närproducerad mat så att vi både kan skapa framtidshopp och jobb".

"När ekonomin och nya investeringar ska göras efter coronakrisen, har vi chans att satsa på förnybar energi, hållbara transporter, cirkulär ekonomi och närproducerad mat så att vi både kan skapa framtidshopp och jobb".

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-05-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att rädda liv, hälsa och ekonomi kräver akuta insatser, och världen efter corona kommer inte vara densamma som innan.
Corona-krisen har satt strålkastarljuset på brister i vårt samhälle men också visat styrkan i att hjälpa varandra. Det blir tydligt att vi behöver tänka om för kunna möta och förebygga kriser.
Den gröna ideologin utgår från att människor tillsammans vill och kan ta ansvar för sig själva och för varandra. Vi vill bygga ett hållbart samhälle, med öppenhet och respekt för varandra, där alla har en plats och kan bidra i gemenskap med andra. 

När vi är sjuka eller arbetslösa ska vi kunna lita på att få den hjälp vi behöver, och när vi är friska och har det gott ställt hjälper vi dem som har det svårare.
När vi hjälps åt kan vi förändra samhället i grunden. Tiden efter corona ger oss möjlighet till en omstart, vi kan ta steget att jämna ut klyftor och bygger ett rättvist samhälle som klarar utmaningar inom miljö och klimatet. 


Tänk om vi nu bygger ett hållbart Gotland. Där de investeringar vi gör i dag inte bara är bra för oss som lever här och nu, utan också för den plats och värld som vi lämnar över till våra barn och barnbarn. Vi har inte råd att tappa takten i det lokala klimat- och miljöarbetet till följd av coronakrisen, utan måste satsa helt ut, även regionalt.
Gotland är utsedd till pilotregion för klimat- och energiomställning, färdplanen är framtagen. Vi behöver en robustare elförsörjning där vi själva kan producera vår el och ha möjlighet att lagra elen, men även en ny fastlandskabel. 

Miljöpartiet på Gotland vill att denna satsning ska möjliggöras och prioriteras. Vi behöver investera i mer vind- och solkraft och bli koldioxidneutrala! När ekonomin och nya investeringar ska göras efter coronakrisen, har vi chans att satsa på förnybar energi, hållbara transporter, cirkulär ekonomi och närproducerad mat så att vi både kan skapa framtidshopp och jobb. 

Här ingår också att vi visar omsorg om de resurser som Gotland erbjuder. Vi behöver bevara vår biologiska mångfald. Och vi måste prioritera vårt värdefulla grundvatten!
Tillsammans har vi chansen att bygga ett samhälle som klarar framtida utmaningar!