Riksförbundet HjärtLung släppte nyligen rapporten ”Flimmerrapporten 2023 – Att upptäcka förmaksflimmer i tid”. I den kan man läsa att uppskattningsvis 14 procent, eller 480, av alla beräknade fall av förmaksflimmer återstår att upptäckas i Region Gotland.
Glädjande nog gör det Gotland till en av regionerna med lägst mörkertal, men vi tror att det går att förbättra ännu mer. Förmaksflimmer är en allvarlig men behandlingsbar sjukdom där hjärtats elektriska signalsystem är i oordning.
Hjärtat rusar och slår hårt och fort. Pulsen är ofta oregelbunden. Risken att drabbas ökar tydligt med stigande ålder, och män drabbas i högre utsträckning än kvinnor. Obehandlat förmaksflimmer ökar risken för stroke.
För patienter är det avgörande att man får en tidig diagnos och tillgång till behandling så fort som möjligt. Dessvärre kan tiden till diagnos vara lång.
En ny undersökning bland Riksförbundet HjärtLungs medlemmar med förmaksflimmer visar att hela fyra av tio fått vänta mer än ett år från första symtom till diagnos, och var tionde person mer än fem år innan en diagnos är fastställd.
Vi hoppas att alla politiker och beslutsfattare läser Flimmerrapporten och funderar över vad vi kan göra för att fler personer ska få hjälp i tid. Vi vill till exempel gärna se kortare tider till ablationsbehandling, att alla patienter får gå en patientutbildning samt att alla patienter som behöver får tillgång till en specialiserad flimmermottagning. Tidig upptäckt av förmaksflimmer räddar liv.