Tidiga insatser för barn som behöver hjälp

Den grova brottsligheten är ett hot mot det samhällskontrakt som håller ihop Sverige.

Jesper Skalberg Karlsson skriver om hur regering skjuter till mer pengar för placering i familjehem.

Jesper Skalberg Karlsson skriver om hur regering skjuter till mer pengar för placering i familjehem.

Foto: Felix Wedjesjö

Insändare2023-05-03 11:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi får inte vänja oss vid att vakna till nyheter om sprängningar och skjutningar, trots att det ibland kan kännas som vardag. Den nya moderatledda regeringen föreslår mönsterbrytande åtgärder och har påbörjat ett paradigmskifte i svensk kriminalpolitik. Men vi behöver också ta ansvar för att bryta nyrekryteringen till gängen, stärka familjer som har utmaningar och ge barn det stöd från samhället som behövs när föräldraansvaret brustit.

Vi ser i dag att allt fler barn och unga dras in i gängbrottslighet och utför grova våldsdåd. Samhället måste säkerställa att barn och unga som befinner sig i en utsatt situation får det skydd och stöd som de behöver och har rätt till. Konkret behöver bland annat tillgången till familjehem öka så att alla barn i behov av placering också kan få det.

Moderaterna har under lång tid drivit på för att få till en förändring så att färre barn ska råka illa ut när föräldrar lider av svårt missbruk eller på annat sätt inte kan fullgöra sin plikt som föräldrar. Det handlar bland annat om att i relevant lagstiftning skriva in att barns bästa ska gå före föräldrars rätt, att obligatoriska drogtester ska införas i de fall där missbruk förekommit och att socialtjänsten ska följa upp familjer i minst ett år efter att en familjehemsplacering upphört.

Nu tar vi nästa steg för att stärka stödnätverket kring barn som behöver samhällets stöd. Det råder nämligen en brist på vissa typer av platser inom den sociala barn- och ungdomsvården. Det gäller familjehem, förstärkta familjehem, behandlingsfamiljer och ungdomshem inom Statens institutionsstyrelse. Det är inte hållbart. För att möta dessa behov har regeringen föreslagit ett årligt tillskott på 50 miljoner kronor att stärka subventionen av familjehemsplacering, med start 2023.

Om Sverige ska lyckas bryta den negativa spiral vi befinner oss i behövs mönsterbrytande åtgärder för att trycka tillbaka kriminaliteten, en effektiv lagstiftning som ser till barnens bästa och mer kvalitativa placeringar inom den sociala barn- och ungdomsvården. Den nya regeringen har gjort en rivstart för att få detta på plats, och vi fortsätter förstärka den tandlösa lagstiftning som inte varit anpassad för den grova brottsligheten. Så tar vi ansvar för att göra Sverige tryggt igen.