Misstroende ger mer misstroende och skapar så gott som alltid ett sämre arbetsklimat i vilken arbetsgrupp som helst. Fortgår det för länge leder det till sjukskrivningar, medarbetare som säger upp sig, och kanske värst av allt, en kultur och ett rykte som sätter negativ prägel på arbetsklimatet. Detta sker naturligtvis gradvis och över tid så det finns alltid möjlighet att uppmärksamma och motverka sådana trender på en arbetsplats. Man kan ju tycka att det år 2021 borde tillhöra historien att sådant får förekomma, men vi ser alla att det fortfarande finns.
Region Gotland är inte förskonat på något sätt. Tvärtom. Det är Gotlands största arbetsplats med flera tusen medarbetare i olika led. Att friktionsytor uppstår är något helt naturligt och inget konstigt. Frågan är bara hur man hanterar dem när de uppstår. Det har gått alldeles för långt när fall efter fall dras upp i media och blir så infekterat att locket läggs på i stället för att lösa knutarna. Tendensen är given och gotlänningen som läser media undrar vad som egentligen händer.
Därför ber vi från LOs styrelse nu regionledningen att vända på det begrepp man har som ledord i många av sina dokument. Tillitsbaserat ledarskap betyder inte att man blint ska lita på den som är ett steg högre på hierarkistegen, eller att politiker måste visa total tillit till tjänstemän. Det handlar om ett annat perspektiv. När förtroenden kan visas och känslan hos alla inblandade är att relationerna på arbetsplatsen håller, så kommer så småningom tilliten. Den är inte utgångspunkten utan målet med hela ledningsstrukturen.
Ge därför regionens alla anställda förutsättningarna att göra ett fullgott jobb, var öppen för förslag som kommer, var tydlig i kravställningen och bygg upp den positiva kulturen i arbetsgrupperna så kommer tilliten att infinna sig.
Tillit är inget man kan beställa, det är något man förtjänar.