Organisationerna Håll Sverige Rent, idrottens miljöorganisationStäda Sverige, Västkuststiftelsen, Nordic Ocean Watch, Världens Vackraste Skärgård, Ocean Crusaders och Strandstädarna arrangerar strandstädningar över hela landet, där frivilliga gör en enorm insats för våra hav.
Men tyvärr innebär det inte att vi löst problemet, eftersom det hela tiden fylls på med nytt skräp. Här behöver politiker, företag, myndigheter och civilsamhälle jobba tillsammans och ta ansvar.
Våra hav mår inte bra. Därför kavlar vi tillsammans upp ärmarna och arbetar för att lösa det enorma problemet med plastskräp i haven. Plasten försvinner nämligen inte av sig själv. Dessutom har skräp som hamnar i haven ofta bara använts en enda gång, för att sedan stanna kvar i havet i hundratals år. Många gånger utan att synas. 94 procent av skräpet i haven syns inte, utan ligger på havsbotten.
När skräpet väl hamnat i havsmiljön bryts det ner till mindre och mindre delar, mikroplast. Den här mikroplasten kan dra till sig miljögifter och havslevande djur kan dessutom tro att skräpet är mat, något som kan leda till att de svälter ihjäl. Djur kan även skadas av större plastskräp, när de fastnar eller trasslar in sig i det.
Vi arrangerar gärna strandstädningar. Vi är bra på det. Nordiska Kusträddardagen är ett exempel på de många kampanjer våra organisationer genomför varje år, där tusentals frivilliga bidrar med hundratusentals timmars arbete. 2021 plockade vi mer än 172 ton skräp. Förutom att våra insatser bidrar till renare hav, handlar kampanjerna minst lika mycket om att förändra och inspirera. När du är med och gör skillnad, kommer det påverka ditt beteende. Du kommer tänka till lite extra innan du kastar skräp där det inte hör hemma.
På Nordiska Kusträddardagen gör vi en ordentlig insats. Men tyvärr har vi inte löst problemet. Det fylls på med nytt skräp hela tiden. Vi måste se till att vrida av kranen, stoppa flödet av nytt skräp. Och då räcker det inte att jobba med strandstädning och förändrade beteenden. Politiker, företag, myndigheter och civilsamhälle behöver jobba tillsammans och ta sitt ansvar. Politiker måste skapa en tydlig spelplan med gemensamma regler. Företag måste genomföra konkreta åtgärder för att minska mängden plastskräp i form av exempelvis engångsförpackningar. Konsumenterna måste uppmuntras att göra skräpfria val i vardagen. Kommuner och myndigheter måste ges förutsättningar att göra det enklare för medborgare att välja bort nedskräpning. Civilsamhället måste ges förutsättningar att arbeta proaktivt och förebyggande.