Tillväxt på landet – skäl för nedläggning?

Sanda. Ett expansivt område där förskolan är fullbelagd, grundskolan snittar på 17 barn per årskull, måluppfyllelsen är hög och samtliga lärare är behöriga.

"Tack vare en enkätundersökning bland upptagningsområdets föräldrar vet vi svaret på den sista frågan: bara en tredjedel av Sandas elever kommer att följa med till Klinteskolan"

"Tack vare en enkätundersökning bland upptagningsområdets föräldrar vet vi svaret på den sista frågan: bara en tredjedel av Sandas elever kommer att följa med till Klinteskolan"

Foto: Åsa Sveds/arkiv

Insändare2020-12-05 06:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Ändå är Sanda skola nedläggningshotad. Varför? Svaret från förvaltningen kan sammanfattas såhär: Sanda skola ska läggas ner för att Klinteskolan just nu har tomma lokaler samt för att man i Sanda i över 20 år har underlåtit att betala för långsiktiga lokallösningar – och inte vill göra det nu heller. Hellre då lösa platsbrist med att flytta lågstadiet till Klinte, göra förskolan solitär och låta den ta över skolans lokaler till en preliminär kostnad av 9 miljoner. 

Ett upplägg där en framgångsrik skola läggs ner i förhoppning om att göra det lättare att sköta den skola i rektorsområdet som blir kvar, verkar uppenbarligen tilltala rektorerna i Sanda och Klinte. Men borde dessa skolor över huvud taget ställas mot varandra, och vad riskeras på lång sikt? 

Att en nedläggning innebär ett dråpslag för inflyttningsandan och framtidstron i Sanda är en sak. Men hur säker kan man ens vara på att den höga måluppfyllelsen automatiskt följer med till nya lokaler? De lärare som har valt Sanda? Eleverna?

Tack vare en enkätundersökning bland upptagningsområdets föräldrar vet vi svaret på den sista frågan: bara en tredjedel av Sandas elever kommer att följa med till Klinteskolan. En tredjedel väljer andra, huvudsakligen privata alternativ, och en tredjedel har ännu inte bestämt sig. Anledningarna som uppges är de längre restiderna för små barn och familjelogistik. 

Man kan tycka att Klinte ligger ”nära”, men de allra flesta i Sandas upptagningsområde (Västergarn, Sanda, Hejde, Mästerby, Väte) arbetspendlar inte åt Klintehamn med omnejd. Det är en stor utmaning för yrkesarbetande föräldrar att varje dag behöva åka flera mil åt fel håll, och därutöver hämta från förskola och fritids på olika enheter – bara en av flera destruktiva konsekvenser med att göra Sanda till solitär förskola. 

En annan är risken att familjer ser sig tvingade att samla syskon på en enhet nära jobbet i Visby, vilket bryter upp befintliga barngrupper och relationer och hotar tillflödet till Klinteskolan från Sanda på lång sikt. 

Vad handlar detta om egentligen: Ett växande antal familjer vill i linje med tidsandan bo på gotländska landsbygden, nära en populär skola. Att denna tillströmning ska vara skäl till nedläggning är ur ett landsbygdsperspektiv djupt demoraliserande. Om det inte går att ha en skola på landet i Sanda – så var?