Det vanligaste tipset brukar vara att titta på möjligheter att minska utgifterna. I vissa fall kan man leta efter nya inkomstkällor också. Detsamma borde gälla våra gemensamma resurser som vi delar på det här jordklotet. ”Earth Overshoot Day” för hela jorden inträffade i år den 28 juli. I Sverige kom den redan den 3 april. Vi har levt över våra tillgångar och skulle behöva nästan 4 jordklot. Tyvärr har vi inte tillgång till mer än ett så det går inte att öka inkomsterna.
En ansvarsfull politiker borde agera på motsvarande sätt som när det gäller hushållsbudgeten. Men där råder strutspolitiken, ”det ordnar sig”. Kör man huvudet i sanden alltför länge kandiderar man till lyxfällan. Det är precis där vi är idag.
Hushåll som hamnat i lyxfällan har en viss möjlighet till sanering. Den lyxfälla som vi hamnat i vad gäller jordens resurser lämnar vi över till kommande generationer att ta hand om. Den skulden betalas genom en global uppvärmning som innebär kraftigt förändrade klimatförhållanden och klimatflyktingar. Heta somrar som till och med tvingar kärnkraftverk i Frankrike att kraftigt reducera sin kapacitet ör effekter som märks redan nu.
Enligt en artikelserie i DN, ”klimatledarna” finns inget parti som driver en, miljöpolitik som överensstämmer med vad som behövs enligt forskningen - med ett undantag, Miljöpartiet är på rätt väg. Ulf Kristerssons mål är inte att människor ska ställa om sina liv. Strutsen alltså. Han tror att tekniska framsteg ska göra att vi förbrukar mindre resurser. Han hänvisar även till tekniker som inte är färdigutvecklade. Han menar att högteknologiska länder har smartare lösningar, men vilka är det som slösar på resurserna?
Tänk dig att du hoppar ut ur ett flygplan med några tygbitar samt nål och lite tråd och hoppas hinna tillverka en fallskärm innan du kraschlandar. Det är analogt med hans resonemang.
Den ständiga tillväxten har blivit en lyxfälla som drabbar klimatet. Tycker vi att klimatet är den viktigaste frågan ska vi rösta därefter.