Tips på hjälpmedel till hörselskadade!

Jag har tagit del av insändare i olika medier om svårigheter att ringa på grund av nedsatt hörsel samt kommunikation via skrivna lappar inom sjukvården.

Det finns fler hjälpmedel än hörapparat.

Det finns fler hjälpmedel än hörapparat.

Foto: VT

Insändare2021-01-21 17:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill berätta om vilka möjligheter som finns för dig som har nedsatt hörsel (eller för dig som träffar personer som har svårt att höra vad som sägs). Hjälpmedel som gör; att du kan ringa och få dina samtal i text, att du kan delta i samhället genom skrivtolkade samtal och möten.

Texttelefon (www.texttelefoni.se):
Du kan ringa dina telefonsamtal med en texttelefon. Det är ett hjälpmedel som förskrivs vid behov, oftast efter att du provat olika tekniska hjälpmedel till din vanliga tal-telefon, men fortfarande inte hör det som sägs i telefonen.
Med en texttelefon ringer du upp en telefonist, som skriver tillbaka till dig. Du talar om vilket nummer du vill ringa till, telefonisten ringer upp den du söker. Därefter skriver telefonisten till dig vad din samtalspartner säger. När du sedan pratar, så hörs din röst direkt till din samtalspartner.
Texttelefoni-tjänsten är öppen dygnet runt, alla dagar, så att du kan ringa dina samtal precis när du vill och behöver.
Med texttelefon kan du ringa till 1177 för rådgivning. Du pratar direkt till 1177-sjuksköterskan och telefonisten skriver till dig vad 1177-sjuksköterskan säger. Behöver du larma 112, så finns telefonisten där för dig och förmedlar samtalet mellan dig och SOS Alarm.
Texttelefon kopplas in på ditt internet-abonnemang eller till ditt analoga telefon-abonnemang. Har du en smart telefon eller surfplatta, så kan du registrera ett konto, ladda ned texttelefoni-appen och sedan ringa via telefonist och få dina telefonsamtal textade.

Skrivtolk (www.tolkcentralen.se):
När du ska träffa andra personer för ett privat möte, möte på arbetet, äta middag med nära och kära, besöka sjukvården, delta på begravning/dop/bröllop etc, då kan du boka skrivtolk.
Skrivtolken har med sig en liten skärm, så att du kan läsa på skärmen vad som sägs på mötet, hos läkaren, i kyrkan. Är det musik med sång, så skriver skrivtolken sångtexten också. Ibland behövs det två skrivtolkar beroende på vad du bokat tolk till och hur länge du har bokat skrivtolk.

Hoppas att denna information kan underlätta vardagen för dig eller någon annan i din närhet!
Har du frågor? Mejla till e-postadress: textfragor@gmail.com