Torftigt yttrande i kalkbrytningsfrågan

"Miljöpartiet har tydligen en högre ambitionsnivå än andra partier vad gäller regionens krav på kalkindustrin, det kommer vi att fortsätta ha".

"Miljöpartiet har tydligen en högre ambitionsnivå än andra partier vad gäller regionens krav på kalkindustrin, det kommer vi att fortsätta ha".

Foto: Erik Daun

Insändare2023-09-28 10:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tekniska nämnden och regionstyrelsen har nyss behandlat ett första steg i ett av Gotlands viktigaste ärenden framöver – Heidelberg Materials ansökan om nytt brytningstillstånd. 

Ärendet gällde ett yttrande inför det kommande samrådet kring Heidelbergs ansökan. Regionens yttrande syftar till att framställa krav/önskemål om vad företaget ska redovisa i sin ansökan. Regionen har yttrat sig flera gånger tidigare men nu hade företaget i sitt preliminära underlag inför ansökan ändrat området som beräknas påverkas av den nya och större kalkstenstäkten till att även inkludera halva Tingstäde träsk. Detta gjorde att regionens förvaltningar nu ville att politikerna i tekniska nämnden skulle besluta om yttrandet.

Yttrandet var författat av en inköpt jurist och vi menar att yttrandet är för torftigt och att detta viktiga ärende har hanterats för hastigt. Därför ville vi att ärendet skulle kompletteras innan det beslutades och skälen till detta är flera: 

- Underlaget för beslutet kom väldigt sent och hann därför inte diskuteras av tekniska nämndens arbetsutskott som normalt kvalitetssäkrar nämndens beslutsunderlag.

- Yttrandet är enligt vår mening för generellt, kortfattat och svagt i sin formulering, exempelvis att ”Tingstäde träsk bör...hållas opåverkat”.

- Vi saknar en geoteknisk/hydrologisk analys om vilka krav/önskemål som bör ställas innan tillståndsprocessen, en sådan har inte presenterats.

Vidare menar vi att regionstyrelsen även behöver lämna ett yttrande i ärendet mot bakgrund av det regionala utvecklingsansvar som den har. Regionen har också ett ansvar att bevaka påverkan för jordbruket, besöksnäringen et cetera och för påverkan på alla de enskilda brunnar som försörjer många gotlänningar och verksamheter med dricksvatten. 

Dessa aspekter har över huvud taget inte lyfts i de samrådsyttranden som Region Gotland lämnat när regionstyrelsen nu avstått från denna viktiga möjlighet att sätta ribban högt för Heidelbergs Materials, det menar vi är mycket olyckligt.

Miljöpartiet har tydligen en högre ambitionsnivå än andra partier vad gäller regionens krav på kalkindustrin, det kommer vi att fortsätta ha i den viktiga process som kommer att avgöra Gotlands framtida vattenförsörjning.