Träffpunkter avgörande för regional utvecklin

Insändare2019-12-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stor anledning till att våra gotländska utvecklingsbolag har lyckats så bra med att utveckla våra bygder, är det faktum att vi skapat träffpunkter. 

Nygarn Utveckling AB köpte skolhuset i Östergarn av Gotlands kommun till ett pris lite lägre än marknadspriset, vilket också skedde i När, där Virudden Utveckling AB köpte gamla skolan. 

I När skänkte också kyrkan fförsamlingshemmet till utvecklingsbolaget som byggdes om till bostäder. Heligholm Utveckling AB på Storsudret lyckades också efter förhandlingar med kyrkans ledning få köpa prästgården till en reducerad köpeskilling. I Slite köpte utvecklingsbolaget gamla Geab-huset till ett mycket bra pris. 

Kulturbyggnader som prästgårdar, skolor och församlingshem är sedan generationer tillbaka viktiga symboler för gemenskap, traditioner och mötesplatser i våra socknar. 

Med anledning av det framgångsrika arbete som utförs med dessa byggnader som bas, så är det en strävan hos alla bolag att skapa samma möjligheter även på andra håll. 

Det nystartade utvecklingsbolaget i Stenkyrka har sett hur utvecklingsbolagen runt om på Gotland på ett föredömligt sätt hjälper till att utveckla landsbygden på Gotland. När prästgården i Stenkyrka blev till salu såg de möjligheten att åstadkomma något likadant. 

Med kyrkans stöd, i ett framtida samarbete med församlingar, pastorat och egendomsnämnd, kan vi nyttja den potential som utvecklingsbolagen har och gemensamt medverka till lösningar som gagnar både kyrka och landsbygdsutveckling i framför allt den egna trakten. 

Vi kan gärna berätta om utvecklingsbolagen och våra verksamheter, antingen på plats i Stenkyrka eller med ett studiebesök i Östergarns gamla skolhus där tolv olika företag och föreningar har sin verksamhet förlagd. 

Samma erbjudande gäller Vamlingbo Prästgård som med drygt 300 aktieägares insatser och tiotals miljoner i stöd från EU och staten utvecklats till en av öns större besöksplatser.

Vi från utvecklingsbolagen hoppas att beslut i frågan gällande försäljningen av prästgården i Stenkyrka tas så att det gynnar hela bygden och därmed också hela Gotland.