Tror inte att anhöriga känner sig så lugnade

Det blev en riktig storm av skriverier om äldreomsorgen och detta är verkligheten vi tar del av.

Särskilt boende på Terra Nova.
"Det lånas in personal till äldreboendet på Terra Nova, för hur lång tid då kan man undra. Den personalen som nu lånas in från en annan verksamhet, de ska väl en dag tillbaka till den verksamhet de lånas från. Det där är ju inte hållbart", skriver Anonym.

Särskilt boende på Terra Nova. "Det lånas in personal till äldreboendet på Terra Nova, för hur lång tid då kan man undra. Den personalen som nu lånas in från en annan verksamhet, de ska väl en dag tillbaka till den verksamhet de lånas från. Det där är ju inte hållbart", skriver Anonym.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2024-12-03 11:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna gång var det dock inte ett privat företag som skriverierna handlar om. I dag hör och häpna, är det Region
Gotlands egna boenden det handlar om. Visar på att det inte enbart är inom de privata verksamheterna det sparas in på personal.

Undrar hur det känns för socialnämndens ordförande att det blev på det här viset. Ordförande som hela tiden framhållit, att det skulle bli så mycket bättre om regionen tog över verksamheten som legat ute på entreprenad som Attendo drev. Där det framgår att man nu kan ha upp till fyra personal på en demensavdelning men mestadels tre. Det är bra, det behövs oftast på en demensavdelning, där det alltid behöver vara en personal om det krävs dubbelbemanning på någon. Men har man bara två personal och de försvinner in på dubbelbemanning, ja då är det tomt sen ute hos de andra och vad som helst kan hända.

Det framgår klart och tydligt, att det nu lånas in personal till äldreboendet på Terra Nova, för hur lång tid då kan man undra. Den personalen som nu lånas in från en annan verksamhet, de ska väl en dag tillbaka till den verksamhet de lånas från. Det där är ju inte hållbart och det vet ni också men för ett tag, just nu... För att visa väljarna att ni kan hålla det ni sa inför valet.

Anhöriga och boende kan känna sig trygga går du ut och säger Håkan Ericsson. Tror inte att anhöriga känner sig så lugnade efter allt som kommit fram senaste tiden, gällande äldreomsorgen. Snabba lösningar som i längden inte håller. För att visa att man lever upp till högre bemanning och ska visa att när nu Region Gotland tagit över ska allt bli till det bättre.

I samma veva kommer det här om Tingsbrogården fram, att där har varit alldeles för lite personal och avvikelser har inte hanterats. Det har slösats bort sex miljoner i projektkostnader angående vattenfrågan på grund av att man valde att inte lyssna på de som hade vetskapen om hur det låg till.

För dessa sex miljoner hade man kunnat få in ett tiotal personal och till och med fler än så. Prestige och förminskande var väl det som föranledde att man valde att inte lyssna utan fortsätta projektet. Ordförande i socialnämnden uttrycker att han inte har dåligt samvete, det borde han ha.

/Anonym
 

Svar direkt


Bättre bemanning kräver ökat samarbete

Signaturen Anonym har synpunkter på bemanningen på regionens särskilda boenden och att jag inte agerat för en trygg bemanning i äldreomsorgen.

Jag kan utan omsvep erkänna, att om jag fick bestämma helt själv, skulle vi ha en bättre bemanning inom äldreomsorgen på Gotland. Men det finns två viktiga saker som hindrar mig och alla andra politiker på Gotland att öka bemanningen inom äldreomsorgen på Gotland. De som hängt med i debatten vet att det är ekonomin och demografin. 

Vi klarar inte att finansiera öns sjukvård själva på Gotland. Hittills har staten vägrat kompensera oss för en ö-faktor för att klara sjukvården på Gotland. Bristen i ekonomin för sjukvården gör att skolan och äldreomsorgen tvingas avstå pengar för att täcka ekonomin för sjukvården. Grovt räknat avstår socialnämnden cirka 200 miljoner kronor om året till sjukvården. Det är klart att detta märks. Tänk vilken äldreomsorg vi haft med 200 miljoner kronor mer om året.

Den andra faktorn som försvårar ökad bemanning är demografin. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många att anställa inom äldreomsorgen. De kommande åren kommer ett 60-tal att gå i pension inom öns äldreomsorg. Om vi ska bygga de nya särskilda boenden som behövs på Gotland kommer vi behöva minst 170 medarbetare till mot idag. Denna brist på arbetskraft inom äldreomsorgen märks redan idag.

Det är alltså inte av elakhet, illvilja eller inkompetens som vi i politiken nu tvingas hantera bemanningen inom äldreomsorgen. Vi försöker på alla sätt med bättre scheman, bemanning efter behov, utbilda fler undersköterskor, ökad medicinsk personal och stärka våra enhetschefer, så de kan klara den stora omställning som äldreomsorgen tvingas till om vi ska klara en värdig äldreomsorg även i framtiden.

Det handlar också om ett annat arbetssätt där det är viktigt att hjälpas åt och kunna byta avdelning eller säbo så bemanningen är bäst för stunden. Nu när regionen tagit över driften av Terra Nova så lånas personal från andra säbon tillfälligtvis. På samma sätt måste personal på alla säbon kunna gå mellan olika avdelningar för att rycka in där behovet är störst för stunden.

Om politikerna, cheferna, medarbetarna och de fackliga organisationerna jobbar ihop kan vi klara framtidens bemanning i äldreomsorgen.

/Håkan Ericsson (S), socialnämndens ordförande