Trygg med mina bibliotekschefer

Insändare2020-12-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har lång erfarenhet av att arbeta som bibliotekarie och har under mina år inom yrket kunnat se hur biblioteken och arbetsuppgifterna förändrats. Internets intåg och den ökande digitaliseringen har tydligt påverkat hur information sprids och används. På biblioteken har vi sett efterfrågan på en annan typ av service än den traditionella. Förr fick faktafrågor sitt svar genom sökning i till exempel uppslagsverk – idag kan nästan alla via sin telefon söka fram svaret på sin fråga, men är det rätt svar? Även här har bibliotekarien en viktig roll att fylla då kunskap i källkritik ingår som en viktig del i yrket.

En bibliotekarie idag är lika mycket en lots i informationsfloden som en förmedlare av litteratur. Därmed inte sagt att det inte längre finns en efterfrågan på skön- och facklitteratur i olika format, tvärtom, men ”boken” har fått konkurrens på biblioteken. Medborgarna förväntar sig funktionella lokaler och att kunna nyttja diverse teknisk utrustning som till exempel wifi, datorer, skrivare och kopieringsmaskiner. Program- och utställningsverksamhet är också efterfrågat. 

Samhällets förändring måste påverka biblioteken och dess verksamhet – annars är vi inte relevanta. Vi måste förhålla oss till nya förutsättningar och förändringar ger nya utmaningar att hantera. Jag dristar mig här till att säga som en TV-bibliotekarie, Sally: och som vi alla vet, det går inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!. 

Situationen inom Biblioteken på Gotland har under senare år (cirka 2013-2019) präglats av täta chefsbyten och tillfälliga lösningar. Jag var en tillfällig lösning vid minst två tillfällen under nämnda tidsperiod. Personalen har, som jag uppfattat det, önskat ledarskap och chefer som kan driva och utveckla verksamheten. Förändringsarbeten har påbörjats men har tidigare i en del fall avstannat eftersom delar av personalen ogillat innebörden av tagna beslut och helt enkelt inte följt vad som beslutats. Att chefer har i uppdrag att leda och fördela arbetet har man ibland valt att inte bry sig om. 

Sedan september 2019 har Biblioteken på Gotland två kompetenta och starka ledare på plats som har visat att förändring och utveckling är möjlig. Processer för beslut är numera transparenta och personalen har hela tiden fått möjlighet att dryfta farhågor och ställa frågor till cheferna. Att beslut som inte all personal står bakom fattas och genomförs är inget konstigt eller oroväckande, så är det på andra arbetsplatser. Det är cheferna som har ansvaret och som ska fatta besluten som leder verksamheten. Tycker man som personal något annat får man välja att gilla läget ändå eller söka sig till annan plats.