Turismen är ohållbar

Klimatfrågan hanteras på två sidor i den kritiserade rapporten om turismens kostnader som Gotlands förenade besöksnäring (GFB) beställt av konsultföretaget WSP.

"Det framgår inte av rapporten om den inräknat kryssningsbåtarna som släpper ut oerhörda mängder växthusgaser bara när de ligger vid kajen."

"Det framgår inte av rapporten om den inräknat kryssningsbåtarna som släpper ut oerhörda mängder växthusgaser bara när de ligger vid kajen."

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Insändare2022-01-02 07:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns mycket att säga om rapporten – men något som inte belysts tillräckligt är den undermåliga klimatberäkningen. 

Rapporten visar att besöksnäringen på Gotland genererar omkring 110 000 ton växthusgaser per år. Detta är mer än dubbelt så mycket som genomsnittet för mindre städer och tätorter. Trafikverket rekommenderar att utsläppen av ett kilo CO2 motsvarar en samhällskostnad på 7 kronor. WSP räknar har i rapporten istället valt att räkna med en skadekostnad på 1,2 kronor (framtagen av den nyliberala tankesmedjan Timbro) förutom i transportsektorn där de räknar på 3,5 kronor. 

WSP:s beräkning visar på att utsläppen av växthusgaser kostade 300 miljoner kronor före pandemin, enligt Trafikverket skulle samma kostnad vara 770 miljoner kronor. Om vi tar ut ett medelvärde mellan Timbros och Trafikverkets beräkningar landar kostnaden på 535 miljoner. Då får besöksnäringen på Gotland i slutändan ett minusresultat för staten. 

Rapporten tar inte ens upp andra miljö- och klimatrelaterade kostnader – såsom hot mot grundvatten på grund av för stort uttag på sommaren, minskad biologisk mångfald till följd av den exploaterade marken för att bygga fritidshus eller produktionen och konsumtionen av till exempel souvenirartiklar. Det framgår inte av rapporten om den inräknat kryssningsbåtarna som släpper ut oerhörda mängder växthusgaser bara när de ligger vid kajen. 

Att besöksnäringen är en klimatbov är inte enbart ett gotländskt problem – turism är en i grunden djupt ohållbar bransch som står för 8 procent av de globala utsläppen av växthusgaser enligt tidskriften Nature. Och värre ska det bli, enligt UN Environmental Programme (FN:s miljöprogram) kommer turistindustrin om den fortsätter på inslagen väg till år 2050 öka med 154 procent i energikonsumtion, 131 procent i utsläpp av växthusgaser, 152 procent i vattenkonsumtion och 251 procent i mängden avfall. 

Hur både Region Gotland och GFB med detta på bordet kan hävda att besöksnäringen ska vara en central framtidsbransch för ön är därför fullkomligt oförståeligt.

Klimatet är vår tids absoluta ödesfråga – vi måste vända utvecklingen skarpt om vi ska ha en chans att nå 1,5 graders-målet. Att i det läget vifta bort utsläpp i diskussionen om turism är oacceptabelt. Vad tycker Region Gotland och GFB egentligen är viktigast – klimatet eller turismen?