Turistavgift är fel väg att gå

Insändare2024-09-27 10:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Några opinionsbildare och politiker har fört fram idén om en turistavgift för besökare på Gotland. Jag anser att detta är en helt felaktig idé. Vilka är de turister vilkas besök man vill avgiftsbelägga? I stor utsträckning handlar det om släktingar och vänner till oss som bor på ön. Ska våra barn och barnbarn beskattas för att de kommer och hälsar på? Resorna är tillräckligt dyra som det är.

Hur gör vi med yrkestrafik och människor som reser i tjänsten? Ska de eller deras arbetsgivare betala en extra avgift för resorna? Den avgiften blir det väl deras kunder, alltså vi som bor här, som får betala i så fall.

Men förslagsställarna kanske vill skilja ut dem som reser i tjänsten från andra resande? Hur ska det i så fall gå till? Frågan är om inte administrationen av en turistavgift skulle reducera de tänkta intäkterna högst väsentligt.

En turistavgift skulle innebära ett avgiftsbeläggande av Gotlands omvärldskontakter. Dessutom signalerar detta förslag att Gotland inte vill ha hit turister. Jag anser tvärtom att det är bra med omvärldskontakter och att turismen är något som berikar vår ö.