Region Gotland klagar i gotländsk media om att de har cirka 800 tillsynsärenden varav drygt 50 av ärendena handlar om Visby innerstad.
Vad bristen på ärendehantering, som är lagstadgad i Sverige, beror på är oklart. Frågan är ställd till Region Gotland för X antal veckor sedan. Den typen av ärendehantering är också lagstadgat. Det står i lagtexten att ärenden ska hanteras skyndsamt. Skyndsamt menas med 3-7 arbetsdagar vilket tycks ha gått Region Gotland förbi.
Vad beror bristen på ärendehantering på?
Kan det bero på att det arbetar för få kvalificerade tjänstemän inom Regionen? Handlar bristen på ärendehantering på ineffektiva arbetsrutiner och utebliven kvalitetssäkring av enskilda medarbetares arbetsrutiner? Handlar bristen på ärendehantering om ständiga utköp av olika chefer så att effektiva system och hållbarhet ständigt hamnar på ruta 1 efter varje chefsbyte? Eller handlar det om att vissa tjänstemän helt enkelt vägrar att hantera ärendena på grund av oklara anledningar? I sammanhanget kan nämnas att den före detta regiondirektören vill tillsätta en korruptionsutredning inom Region Gotland men fick då omgående sparken.
Oavsett skäl och anledningar så har Region Gotland ett tillsynsansvar som är lagstadgat – vilket betyder att ärenden av vanvård både bryter mot Kulturminneslagen, Förvaltningslagen, Kommunallagen, Världsarvsstrategin som antagits i Region Gotland och Plan – och Bygglagen.
Region Gotland har rätt att tvångsförvalta systematiskt misskötta fastigheter. Min fråga är – varför utnyttjas inte den, i dag nödvändiga, möjligheten?
Vill vi som älskar Gotland och Visby förlora världsarvsstämpeln?
Mitt svar är NEJ!