I en insändare den 15 mars ställer Kerstin Kalström frågor till min förvaltning kopplat till utredningen om norra Gotlands högstadier utifrån ett kvalitetsperspektiv som barn- och utbildningsnämnden behandlar den 19 mars. I det underlag som förvaltningen tagit fram diskuteras olika alternativ för att nå ökad måluppfyllelse och en likvärdig skola oavsett var elever bor på Gotland.
Vi tjänstepersoner arbetar i en politiskt styrd organisation, där skolpolitikerna gett oss detta utredningsuppdrag. På nämndens senaste arbetsutskott ombads vi även att formulera ett förslag till beslut. Det finns inga dolda agendor från förvaltningens sida eller en strategi för nedläggning av skolor. Förvaltningen och i synnerhet ansvarig skolchef har en skyldighet att signalera då det varit mycket svårt att rekrytera behöriga lärare och finns en oro kring elevernas måluppfyllelse.
När det gäller siffror och statistik så använder förvaltningen och grundskolechef underlag och statistik som tagits fram både nationellt och genom egna tjänstepersoner med lång erfarenhet kring dessa frågor. Den bild som målats upp om att förvaltningen har lämnat felaktiga uppgifter stämmer inte och vi arbetar just nu på ett svar för att bemöta dessa felaktigheter.
Jag instämmer helt med insändarskribenten kring att man ska ha respekt för kompetens och utbildning. Påståendet om att Fårösundsskolans lärare har 1 800 kronor mindre i lön bygger på lönesnittet för skolan. Obehöriga lärare har lägre lön är behöriga, vilket påverkar snittet.
Att rekrytera rektorer är i dag inte helt lätt. Chefen för grundskolan har gjort en mycket lyckosam rekrytering och anställt en mycket erfaren och kompetent rektor i Fårösund. Rektors uppdrag har inte varit att bidra till en nedläggning utan uppdraget är att bedriva en skola och utbildning av god kvalitet utifrån skollagens krav – detta oavsett vilka politiska beslut som fattas om var undervisningen ska bedrivas.
Vi är medvetna om att det finns ett fåtal elever som skulle få en längre restid till sin skola. Vi har motsvarande situation på Storsudret för vissa elever. Gotland är en långsmal ö som saknar grannkommun.
I en fastlandskommun hade säkert vårdnadshavare i sitt fria skolval valt att titta på en skola i en angränsande kommun när det kommer till avståndet. På Gotland får vi hela tiden hitta den minst dåliga lösningen för elever i perifera lägen.