Samrådstiden var satt till endast en månad för den mycket omfattande planen. Vad innebär planen? I korthet kan man beskriva vattentjänstplanen som regionens planerade utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp.
Undertecknad har för planområdet på norra Fårö (191 fastigheter) mer i detalj gått igenom nuläget, samt eventuella miljövinster med en utbyggnad av VA-nätet dit.
Min granskning visar entydigt att miljönyttan med en extremt kostsam utbyggnad av kommunalt VA är helt försumbar (naturligt förekommande kväve- och fosforkällor är cirka 100 gånger högre än beräknat utläckage från dessa fastigheter!).
Kostnaderna för att dra ut kommunalt VA till planområdet på norra Fårö kommer, oaktat vilken metod som väljs, bli monstruösa för alla fastighetsägare i planområdet. Alla fastighetsägare i planområdet, även om man i dag har en helt nyinstallerad septitank, kommer tvångsanslutas. Erfarenhetsmässigt, från andra VA-projekt i liknande glesbygd i Sverige i relativ närtid, till exempel Karlskrona (Aspö) och Sundsvall (Alnö) kan man konstatera att fastighetsägarna i planområdet på norra Fårö 2035 riskerar en anslutningskostnad på minst en halv miljon kr/fastighet.
Vidare kan man räkna med mycket stora växthusgasemissioner i samband med entreprenaden när det kommunala VA-nätet dras. En trycksatt dricksvattenledning som till exempel dras över Fårösund innebär 1 000-tals ton betongrör eller PE80-rör (bägge material med mycket stort klimatavtryck). Lägger man till emissioner från själva entreprenadarbetena och transporter kommer klimatnotan för den här övningen bli rekordstor i Sverige.
Det är för undertecknad helt obegripligt hur regionen kunnat landa så totalt galet.
Avseende den mottagande recipienten/skyddsobjektet östra Östersjön så är det säkert önskvärt att den totala kväve- och fosforbelastningen till havet minskar men givet de 100 000-tals ton kväve och fosfor som årligen tillförs denna del av Östersjön från Kaliningrad och St. Petersburgområdet (Finska viken) i form av orenat avloppsvatten och obehandlat processvatten, är de fåtal kilo vi talar om från planområdet norra Fårö helt försumbart.
Vattentjänstplanen och inlagor/kommentarer från samrådsprocessen kommer nu sammanställas till ett så kallat samrådsunderlag som kommer att gås igenom i den tekniska nämnden, därefter gå till omröstning i regionfullmäktige.
Gör om, gör rätt, och stoppa detta galna förslag!