I Diabetesbarometern får Gotland i dag 15 poäng ut av 46 möjliga poäng. Det indikerar ett stort behov av insatser för att förbättra diabetesvården. Ett utvecklingsområde handlar om blodsockerkontroll. Enligt de nationella riktlinjerna för diabetesvården bör HbA1c-värdet (blodsocker) ligga under 52 mmol/mol för att minska risken för komplikationer. Här låg vi i regionen sämre till än riksgenomsnittet år 2021, sett till andelen personer med diabetes under detta riktmärke. Däremot var till tillgången till fotundersökningar bättre i regionen än riksgenomsnittet år 2021, vilket är glädjande.
Alla som lever med diabetes behöver emellertid hjälp och stöd i vården för att hantera sin egenvård, och uppnå en bra blodsockerkontroll. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och följdsjukdomar. Vi får inte missa att förebygga och behandla diabetes effektivt, eftersom det kan bli mycket kostsamt på sikt. En studie från år 2020 visade att komplikationer orsakade av typ 2-diabetes gav anledning till sjukhusvård för 2,5 miljarder kronor, och att kostnaderna för sjukfrånvaro uppgick till 4,9 miljarder kronor årligen.
Vår bild är samtidigt att förbättringar av diabetesvården är fullt möjliga men också att detta förutsätter att det investeras i vården, även i ett tufft ekonomiskt läge. Ett område där vi ser behov av investeringar, är när det gäller förskrivningen av tekniska hjälpmedel. Sensorbaserad kontinuerlig glukosmätning gör nämligen vardagen och egenvården avsevärt bättre för personer med diabetes. Detta minskar risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd. Vidare skulle vi gärna se en satsning på diabetessamordnare i regionen med mandat och möjlighet att bedriva ett kontinuerligt kvalitetsarbete, samt ge stöd till de sämst fungerande delarna av diabetesvården.
Dessa investeringar skulle bidra till bättre hälsa och livskvalitet för individen, som lever med en påfrestande kronisk sjukdom. Det är upp till bevis för regionens nya beslutsfattare.
Upp till bevis för diabetesvården på Gotland
Svenska Diabetesförbundet har tagit fram en rapport, som visar hur diabetesvården bör utvecklas, även för de knappt 5 000 personer som lever med diabetes på Gotland.
Mätning av blodsockernivån.
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.