Upptäck Gotlands okända matfiskar

Smörbult är smaskens. Den här fångades i Visby hamn.

Smörbult är smaskens. Den här fångades i Visby hamn.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Insändare2023-06-14 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har länge undrat varför det inte finns en restaurang på Gotland, företrädesvis i Visby med omnejd som jobbar med gotländsk fisk. Nu serveras och äts mest importerad lax, torsk och sill. Jag menar de utmärkta matfiskarna smörbult, id, simpa, tånglake, med flera som finns i vattnen runt Gotland. Detta med komplement av övrig gotländsk fin råvara från lantbruket.

En ögonöppnare var ett seminarium som Kålrotsakademin höll med kockar, yrkesfiskare, länsfiskekonsulenten, och lokala företagare med samtal om fisk och fiske, forskning samt provsmakning av rå och tillagad lokal fisk. Stjärnkocken Mattias Dahlgren höll i den gastronomiska delen och föreningen Gutefisk tillhandahöll de andra stjärnorna, råvarorna – fisken. 

Fler liknande seminarier och utbildningar borde initieras för de lokala företag som jobbar med mat och råvaror så att lokal oupptäckt fisk kan serveras i restauranger och säljas i butiker. 

Personligen är jag ursprungligen från västkusten och har ett förflutet som yrkesfiskare och kock, och kan intyga att all fisk jag ätit smakat gott på sitt vis, och det är väldigt många arter. Därför var det en fantastisk upplevelse att få smaka fisk jag aldrig ätit förut; svartmunnad smörbult, id, horn- och rötsimpa, tånglake och flera andra – och upptäcka deras smak, doft och textur utan tillsatser, rå och smörstekt. Alla med sina egenskaper beroende på vad de äter, var och hur de lever – men alla goda, och en del ännu godare. Därför önskar jag att den rikedom av god matfisk som finns – i princip oupptäckt runt i havet runt ön – upptäcks av restauranger och handel så att den kommer konsumenterna till glädje. Det skulle också stärka bilden av Gotlands särprägel och mat-ö.

För övrigt kan tilläggas att konsumtion av den här fisken skulle stimulera det kustnära och hållbara fisket som bedrivs på Gotland. 
För att se mer, gå in på Kålrotsakademins Youtubekanal för att se 4. Svartmunnad smörbult – fin fisk som fan.