2010 satte EU ett mål att tio procent av bränslet för transportsektorn skulle utgöras av förnybar energi 2020. Därefter har efterfrågan på billig biodiesel, baserad på till exempel palm-och sojaolja, ökat väsentligt. Andra länder som exempelvis Indien, har också satt ambitiösa mål (2025) för att producera alternativa drivmedel, framställda av sockerrör, majs och ris.
Frågan är om detta är särskilt miljövänligt. Hur påverkas den biologiska mångfalden, när urskog avverkas för att ge plats att odla ätbara grödor som råvara för att framställa biodiesel istället för mat? Kan det leda till brist på mat i fattiga länder?
I tre decennier har det varnats för stigande havsnivåer, orsakade av den globala uppvärmningen, något som skulle riskera att många önationer skulle översvämmas, eller rent av försvinna. 2019 utfördes en analys (Duvat 2019) omfattande 709 öar i Stilla havet och Indiska oceanen. Studien visade att 89 procent av öarna var stabila eller ökade i storlek och att ingen ö större än 10 hektar hade minskat i yta sedan 1980. Exempelvis ökade Maldivernas landyta med 37,5 kvadratkilometer mellan 1999-2017 (Holdaway et al. 2021, Sengupta et al 2021). Situationen är densamma överallt, och konklusionen är att ingen av dessa studier stöder påståenden att havsnivån skulle stiga och hota öarnas existens på grund av global uppvärmning. Istället är det ökningen av öarnas landytor som är den typiska trenden.