Utbyggd vindkraft tar inte hänsyn till hållbarhet

Utbyggnaden av vindkraften måste vara hållbar, detta enligt Naturvårdsverkets och Energimyndighetens nationella strategi för en hållbar vindkraft.

"Energimyndigheten slår fast att inga utpekade områden till havs är möjliga i sin helhet, möjligen delvis eller med anpassningar".

"Energimyndigheten slår fast att inga utpekade områden till havs är möjliga i sin helhet, möjligen delvis eller med anpassningar".

Foto: Johan Nilsson / TT

Insändare2023-10-30 09:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det innebär att minimera vindkraftens negativa påverkan på höga naturvärden och hotade arter och att utbyggnaden tar hänsyn till människors hälsa och livsmiljö. Energimyndigheten skriver i en rapport att alla lösningar som bidrar till en trygg, konkurrenskraftig och hållbar elproduktion behövs. 

Även i förslaget till ny översiktsplan för Gotland betonas att vår framtid bygger på ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle. En hållbar utveckling förutsätter både ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Ekologisk hållbarhet handlar om att bevara den biologiska mångfalden. 

Dagens vindbruksplaner uppfyller inte kravet på ekologisk hållbarhet. Områden för vindbruk på land utses efter vindförhållanden och områden till havs med målet att uppnå en viss mängd el, utan hänsyn till naturvärden och biologisk mångfald. 

Många projekt får därför avslag när påverkan på naturvärden tas upp till prövning vilket betyder bortkastad tid, arbete och pengar för både projektörer och remissinstanser. Att utbyggnaden måste vara ekologiskt hållbar tycks planerare och vindkraftsbolag inte alltid förstå.



Energimyndigheten skriver att miljöhänsyn och hänsyn till känsliga arter har stor betydelse för möjligheterna till utbyggnad av vindkraft på land. Till havs medför vindkraftsplanerna konflikter med naturvärden, sjöfart, yrkesfiske och försvarets intressen. 

Energimyndigheten slår fast att inga utpekade områden till havs är möjliga i sin helhet, möjligen delvis eller med anpassningar. Bevarandet av ekologisk mångfald har alltså avgörande betydelse både på land och till havs. 

Att utbyggnaden till havs inte tar ekologisk hänsyn kritiseras i en rapport från EU:s revisorer som skriver att utbyggnaden inte tagit tillräcklig hänsyn till hållbarhet. 

Riksrevisonen har kritiserat statens hantering av elsystemet och konstaterar att energipolitiken ska förena ekologisk hållbarhet, försörjningstrygghet och konkurrenskraft, men att staten inte agerat i linje med beslutet. Återigen betonas vikten av ekologisk hållbarhet. 

Åt motsatt håll leder en förordning från EU för att påskynda utbyggnaden av förnybar energi, som föreskriver att sådana anläggningar ska prioriteras vid avvägning mellan olika intressen, exempelvis naturhänsyn. 

En planering som inte leder till hållbar utveckling, är det vad samhället behöver?