Under förra året återinförde Alliansen utmaningsrätten på Gotland. Om en privat aktör, eller till exempel regionens egna medarbetare, kan visa att de kan driva regionens verksamheter lika bra eller bättre – för en lägre kostnad – ska de ha möjligheten att utmana.
Efter förra veckans möte med regionstyrelsens arbetsutskott har vi som avsikt att säga nej till en privat utmaning rörande ett av regionens verksamhetsområden. Det kan tyckas märkligt, men det är en verksamhet där vi redan har en stor andel som sköts via upphandlad privat konsulttjänst.
Syftet med utmaningsrätten är att det ska ge och tillföra ökad effektivitet, högre kvalitet och att verksamheten har möjlighet att utvecklas på ett ännu bättre sätt framåt. Därför måste en utmaning tydligt visa dessa fördelar om det ska vara intressant för regionen.
I år har vi sagt ja till en utmaning om drift och underhåll av våra badhus. Vi kommer även fortsätta arbetet med att konkurrensutsätta inom bland annat socialförvaltningen för en fortsatt hög kvalitet inom omsorgen.
Inom Region Gotland har vi en tradition med hög andel områden och verksamheter i privat regi. Enligt siffror från Ekonomifakta år 2016 var en fjärdedel av de sysselsatta inom vård, skola och omsorg anställda inom den privata sektorn på Gotland. Det är över rikssnittet. Samtidigt håller Gotlands verksamheter, i både privat och regional drift, hög nivå. Det visar bland annat Socialstyrelsens återkommande brukarundersökning där gotländsk hemtjänst och äldreomsorg får högre betyg jämfört med rikssnittet.
Detta är en utveckling vi vill hålla i framåt. Utmaningsrätten är ett av våra verktyg i arbetet för god mångfald och bra valfrihet för gotlänningarnas bästa.