En utredning som föredömligt förespråkar en nikotinfri skola, men som också kommit fram till att mer än hälften av allt snus och alla nikotinportioner bör förbjudas.
Sverige är enligt världshälsoorganisationen WHO på god väg att bli världens första rökfria land – tack vare alternativ som snus och nikotinportioner, som fått svenskarna att fimpa för gott. Ändå dör fortfarande 12 000 svenskar varje år till följd av rökning.
Många som nyligen slutat röka använder just de starkare snusprodukterna i ett första steg för att lyckas med sin rökavvänjning, samtidigt som ungdomar som börjar med snus börjar med de svagare snusprodukterna – något som utredningen helt verkar ha missat. Även relativt låga nikotinnivån för vape bekräftar detta. Nivån är tillräckligt hög för att göra ungdomar beroende men inte tillräckligt hög för att attrahera alla rökare till mindre skadliga alternativ.
Snusbolaget har gjort en undersökning för att ta reda på vilka olika snus- och nikotinpåsar som är mest populära i de olika regionerna. Och om det nya förslaget genomförs skulle alltså en stor majoritet av de mest snusade sorterna på Gotland försvinna.
Det är tråkigt att utredningen hamnar så snett, när intentionen ändå varit så god. Regeringen har nu en avgörande uppgift hur man ska agera utan att riskera Sveriges folkhälsomål. I målet som rör levnadsvanor står det nämligen att tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna och tillgängligheten till hälsofrämjande produkter måste öka. Men utredaren verkar tyvärr inte alls ha tagit hänsyn till detta.
Hitintills har Socialministern inte velat svara på hur han ställer sig till Askersjös förslag, som föreslås införas 2026. Detta trots att regeringen tidigare poängterat just skademinimering och bland annat utlovat ökade prisskillnader och skattesänkningar för alternativa nikotinprodukter. Regeringen måste våga ifrågasätta utredarens ogrundade slutsatser. Annars riskerar vi att förlora världens bevisat bästa anti-rökningsstrategi.