Utropa 2023 till effektivitetens år!

År 2030 ska transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70 % jämfört med år 2010.

"Ökad gång och cykling, fler resor med kollektivtrafiken, mer distansarbete och ökad samlastning av godset kan få stort genomslag på kort tid."

"Ökad gång och cykling, fler resor med kollektivtrafiken, mer distansarbete och ökad samlastning av godset kan få stort genomslag på kort tid."

Foto: Tommy Söderlund/Arkiv

Insändare2022-07-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det slår klimatlagen fast, med stöd från sju av riksdagens åtta partier. Målet nås med det som redan görs och beslutats, slog Naturvårdsverket fast i våras, men sedan sänktes skatten på fossila drivmedel och reduktionsplikten ska inte höjas som tidigare planerat. Därmed måste mer ske på andra områden.

2030-sekretariatets detaljerade och årligen uppdaterade indikatorer visar att mycket har skett inom fordonens omställning och skiftet från fossilt till förnybart, men på beteendesidan är framgångarna måttliga. Trots pandemin har körsträckan bara minskat marginellt, de hållbara resesättens andelar av resandet stampar och mer e-handel bidrar till att godstransporterna ökar.

Under våren har regeringen fått en rad utredningar med konkreta förslag på hur effektiviteten kan öka, som att planeringen av vår infrastruktur ska utgå från klimatmålen, gröna resplaner för företag och stärkta möjligheter för kommuner att gynna gång, cykling och kollektivtrafik. Det finns färdiga förslag på hur bilpooler kan gynnas, hur mikromobilitet kan utvecklas och hur parkeringar kan bli ett kommunalt mobilitetsverktyg, och det har redan beslutats att reseavdraget från årsskiftet ersätts med ett avståndsbaserat system, lika för alla färdslag.

Den nya regeringen, vilken den än blir, kan därmed gå direkt till handling efter valet den 11 september. Med 2023 som officiellt effektivitetsår, kan Sverige systematiskt minska transportbehovet och stimulera skiftet till effektivare, grönare och plånboksvänligare transporter.

Ökad gång och cykling, fler resor med kollektivtrafiken, mer distansarbete och ökad samlastning av godset kan få stort genomslag på kort tid. Det gynnar också utsatta grupper i samhället. Ju mindre vi måste transportera oss, desto mer pengar har vi kvar för resande vi själva väljer, eller annat vi vill göra. Ju bättre förutsättningar att åka kollektivt, cykla eller gå hela eller delar av sträckan, desto mer gynnas de som idag saknar egen bil eller som hellre skulle lägga den betydande kostnaden på annat.

När nu valplattformar klubbas, manifest skrivs och utspel planeras, kan detta bli den samlande grund politiken behöver för att styra landet kommande mandatperiod. Låt oss gå från ord till handling, med 2023 som effektivitetens år!