Utsläppen måste ner nu

Insändare2021-09-22 20:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Destination Gotlands vd skriver att det finns ”ett behov av rättelse” efter kritiken om Destination Gotlands utsläpp.  Det är utmärkt, verkligen, att man numera också blandar in biogas. Men det förändrar inte slutsatsen att rederiet för närvarande inte på allvar reducerar sina utsläpp av växthusgaser. Problemet med metangasläckaget gäller för övrigt biogas i samma utsträckning som naturgas.

Det är också en skönmålning när han skriver att man i de nya fartygen har den ”senaste tekniken”. Det finns motorer av samma ’dual fuel’-typ som M/S Visborg och M/S Gotland använder, men som inte läcker metan.

För att reducera utsläppen av växthusgaser fram till år 2027, när ett nytt trafikavtal med staten tar vid, återstår därmed möjligheten att sänka hastigheten på en del av turerna. Det ger stora klimatvinster: en halv timmes längre gångtid ger 50 procent lägre utsläpp. Destination Gotland har denna verkligt effektiva möjlighet att reducera sina utsläpp av växthusgaser. 

Många resenärer har genom åren begärt möjlighet till klimatavgångar i tillägg till de vanliga turerna. År 2019 publicerades ett upprop på nätet, ”Lägg 30 minuter på att halvera utsläppen från Gotlandsfärjorna”, som fick stor uppmärksamhet. Det är sedan länge dags för Destination Gotland att komma med ett initiativ. Ge oss resenärer möjlighet att också välja mer klimatvänliga avgångar.

Efter den senaste rapporten från FN:s klimatpanel vet vi alla hur bråttom det är att få ner utsläppen av växthusgaser.