Vårt uttalande förra veckan väckte en del reaktioner, vilket också var vår intention. Låt oss nu tillsammans diskutera hur vi utvecklar Almedalsveckan framåt.
Almedalsveckan har växt organiskt under sina 52 år och gjort det fantastiskt, men nu behöver veckan hjälp att ta nästa steg. Det behövs långsiktiga strategier, mål och en ny styrning. Det menar vi och de flesta vi pratar med om detta. Politiker på riksnivå, stora och små arrangörer, byråer, ideella organisationer och alla som på något sätt är med och arrangerar veckan. Vi vill se en plan för veckan de kommande tio åren.
Vad vill då Gotlands Besöksnäring? Jo, vi efterfrågar att Region Gotland undersöker en annan styrning av veckan. Idag läggs alldeles för lite resurser på att driva och utveckla. Beställarna, dvs den lokala arrangörsgruppen som består av politiker från samtliga lokala partier, är otydliga med sina ambitioner.
Vi tror att näringslivet, inte bara GFB, skulle kunna driva veckan på ett modernare och effektivare sätt, som gör det än mer attraktivt att var här och därmed säkerställer långsiktigheten för Almedalsveckan. Ett sätt kan vara att sätta ihop en arrangörsgrupp där näringen ingår. Gruppen får ett tydligt uppdrag av politiken att driva veckan utifrån klara utgångspunkter. Där ska tydligt framgå att den politiska arenan är fundamentet i demokrativeckan. Där ska tydligt framgå hur vi hanterar uthyrning av regionens mark och lokaler. Där ska tydligt framgå att det ska ske utan vinstintresse.
Och det är viktigt. Det är inte de möjliga ekonomiska fördelarna som är anledningen till behovet av en ny styrning utan Almedalsveckans överlevnad långsiktigt; att Sveriges största demokrativecka får utvecklas och fortsatt locka folk från hela värden och stå som exempel för andra liknande initiativ.
Almedalsveckan är nummer ett men att vara det innebär ett stort ansvar. Det önskar vi att politiken inser, och att näringslivet inkluderas i att ta nästa steg.
Inget varar för evigt, inte heller en fantastisk mötesplats som Almedalsveckan. Den behöver vara en del av sin tid. Kanske ska den kortas? Den kanske bör tidigareläggas? Kompletteras med ett digitalt ben? Allt det här hänger ihop med en tydlig ledning och mandat för förändring. Vi är redo att ta den diskussionen med politiken, och vi gör det i syfte att trygga Almedalsveckans framtid.