Region Gotland, precis som de flesta regioner i hela Sverige, följde snabbt det beslutet. Vilket innebär att de som inte kan förvara till exempel en ute-elrullstol inlåst och frostfritt inte får den föreskriven.
Vänsterpartiet har drivit på att regionen skulle fortsätta att bevilja rullstolsgaragen i någon form så att alla som är i behov av ute-elrullskol kan röra sig självständigt i samhället.
Boverket fick i uppdrag att se över lagen om bostadsanpassning. Nu är förslaget om ny lag ute på remiss. Där står att rullstolsgarage ska vara en bostadsanpassning. Socialnämnden här på Gotland tog på sammanträdet 21 mars beslut om ett remissvar. Där föreslår man att rullstolsgarage inte ska vara en bostadsanpassning.
Detta trots att Håkan Eriksson, ordförande i socialnämnden, i en interpellationsdebatt 24 april i fjol i sitt svar skrev så här. ”När regering och riksdag ändrat lagen, så det blir ok med bostadsanpassningsbidrag igen för rullstolsgarage. Då kan alla på Gotland som har behov av rullstolsgarage också få det. Vi får innerligt hoppas att regeringen sätter full fart på denna lagändring, så den kan träda i kraft så snart som möjligt.”
Nu väljer Håkan Eriksson att i remissvaret säga tvärtemot med motiveringen att rullstolsgaraget borde vara ett hjälpmedel. Varje region beslutar enligt hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 själv om sitt hjälpmedelssortiment, vilket gör att det inte blir tvingande att ha med rullstolsgaragen i sitt sortiment. Ska det bli lika över hela landet måste också den lagen ses över. Det innebär ytterligare minst fyra år utredande innan beslut fattas om att ändra den lagen.
Endast Vänsterpartiets ledamot röstade emot förslaget till yttrande. Vi vet att närmare 40 procent av de som får avslag på att få en ute-elrullstol får det på grund av att man inte kan förvara den på rätt sätt.