Vad är så farligt med en aftonbön?

Region Gotland riskerar att kasta ut barnet med badvattnet.

Knäppta händer.

Knäppta händer.

Foto: Casper Hedberg / TT

Insändare2024-09-18 10:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin omsorg om det uppväxande släktets väl och ve har man beslutat att inte längre bevilja bidrag till föreningar för barn och ungdom som har politiska eller religiösa inslag. 

Vi kunde läsa en insändare av Per-Olof Sahlberg där han beskrev sitt arbete att skapa meningsfulla sommaraktiviteter för barn och unga på Östergarnslandet med stöd av regionen. Detta stöd ska nu dras in på grund av att det bland annat ingår aftonbön i programmet. 

Inte heller ungdomsverksamhet där man pratar politik och samhällsfrågor ska vara berättigade till stöd från samhället.

Vad är det Regionen vill skydda barnen från?

Att lära sig känna och tänka? Fundera på etiska frågor? Delta i föreningsliv och i demokratin? 

Det finns ett uttryck att det fodras en hel by för att uppfostra ett barn.

Begränsar vi ungas erfarenheter till endast kommersiella krafter, internetspel, TikTok med mera vilka vuxna skapar vi då? Hur ska vi få unga människor att vilja delta i demokratin om de inte får möjlighet att lära sig om livet, religion, samhälle och politik?

Jag kan tänka mig att skälet till beslutet är att Regionen är rädd att barnen utsätts för extremiströrelser? Jag tror nog att föräldrar har förstånd att inte utsätta sina barn för sådant. Politiska beslut som utgår från att föräldrar inte förstår sina barns bästa är ingen bra utgångspunkt. 

Låt många blommor blomma och begränsa inte möjligheten till ett rikt utbud av föreningar och aktiviteter för barn och unga ofta utfört av ideellt arbetande vuxna som utan ekonomiskt stöd från samhället inte har möjlighet att anordna dessa aktiviteter. Bevara stödet utan dessa begränsningar som kan innebära att många värdefulla insatser för barn och unga inte längre kan komma att erbjudas på Gotland.