Vad betyder 28 knop på riktigt för Gotland?

På insändarsidor och andra ställen så tävlar politiker att värna 28 knop till Gotland och påstår att miljön löses med ny teknik och nytt bränsle.

Fort och fel?

Fort och fel?

Foto: Henrik Radhe

Insändare2022-09-23 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vill bara påminna om att detta inte finns i dag och att man inte ens kan köra på gas då den är cirka 4 gånger så dyr som den var för ett år sedan och biogas är ännu dyrare. När man nu tvingas köra på mer av den billigare och skitigare dieseln så lär utsläppen landa på 2019 års nivå.

Anledningen till de extremt höga biljettpriserna är det dyra bränslet och att 28 mot 21 knop dubblar bränsleförbrukningen. Om vi skulle betalat vad gas kostar i dag skulle biljettpriserna vara betydligt högre. Någon större sänkning av bränslepriserna syns inte i horisonten så det lär bli en hel del diesel I fartygen en tid framöver. 

Samtliga politiker verkar blunda för miljöutmaningen trots att alla vet om hur det ligger till. Tar til exempel Eva sin miljövänliga el bil till Gotlands tur och retur så motsvarar det 7,4 enkla flygresor till Gotland. Eller om man fraktar 6 ton ägg på en lastbil (16 ton) så motsvarar det 51 flygresor. Rederiet har hittills bara redovisat utsläppen för cirka två procent av passagerare som går ombord. Resterande 98 procent har ingen officiell mottagare utan det får man räkna ut själv då 100 kg belastar miljön med ca 5,8 kg co2  (2019 års utsläpp) och en flygresa med 25 kg co2.

Nu blir det en ny upphandling som med åtta år får styrelsen inom rederi Gotland att jubla då de inte finns någon annan som kan bygga nya fartyg för en så kort tid. Våra politiker jublar samtidigt över ett eventuellt nytt fartyg 2030 som ska vara ett bättre alternativ än dagens. Om man bygger detta fartyg för fem år så är det så klart bra men de blir endast cirka 25 procent av rederiets kapaciteten under fem år av en horisont om femton år som vi har framför oss. 

Gotland kommer att vara beroende av dagens fartyg i 15 år till. Under dessa 5475 dagar så kommer miljön att vara den springande punkten för alla beslut. I dag står våra fartyg för ungefär lika stora co2-utsläpp som hela Arlanda inrikesflyg gjorde 2019! Frågan är om vi kan stå för detta och vad politikerna tycker om detta på kort och lång sikt. Öns besökare och kunder till den gröna näringen kommer rösta med plånboken och sina grönare och grönare hjärnor varje dag de närmaste 15, eventuellt 17, åren.

Är 28 knop en möjlighet eller ett hinder för ön?