Ett nytt försök ska göra i början av augusti. Det är bra med långsiktighet och beslut som inte rivs upp vid ett regeringsskifte. Risken är dock stor för att man gör upp om en mycket restriktiv flyktingpolitik Då gäller att de partier som står för en human flyktingpolitik inte ger vika för påtryckningar.
Men man måste också hantera alla de ensamkommande och familjer som ännu inte fått uppehållstillstånd.Det nu är dags att säkra situationen för de ensamkommande barn där flera av dem fortfarande inte fått permanent uppehållstillstånd. Den så kallade gymnasielagen har inte fungerat väl.
Kraven på studieresultat och fast jobb efter studierna har inte anpassats till coronapandemin. Barnfamiljer är en annan grupp som behöver positivt besked. Uteblivna kvotflyktingar är också ett problem där flera kommuner har satsat på att ta emot, men nu står utan flyktingar och ersättningen från Migrationsverket.
Varför inte göra en ny genomgång av alla de fall där uppehållstillstånd har avslagits? Många av dessa familjer och enskilda personer som lever i Sverige jobbar, talar svenska och vill göra rätt för sig. Gotland utgör ett exempel där integrationen i allmänhet har gått väldigt bra.
Vi är många som var med 2015 och ser hur de väl de som fått uppehållstilstånd på Gotland har kommit in i samhället. Gensvaret från gotlänningarna var oerhört positivt och många fortsätter att stötta de asylsökande vars fall ännu inte avgjorts. Organisationer som Röda Korset, Svenska Kyrkan och folkhögskolan har aktivt bidragit i arbetet.
Gotland har en lång tradition av humanism och solidaritet. Vi har exemplet med krigssjukhuset i Lärbro efter andra världskriget och häromdagen invigdes monument på Fårö efter de baltiska flyktingar som kom dit 1945. Senare på 90-talet gjordes fler insatser när flyktingar kom över Östersjön i rangliga båtar.
Gotland har visat sig kunnat integrera de familjer som kom 2015 väl. Några har fått uppehållstillstånd och är sedan länge ute i arbetslivet, talar bra svenska och barnen går i skolan. Men det finns fortfarande familjer och individer som har fått avslag men vars ärende ännu inte är avgjorda.
Vad gör Gotlands riksdagsledamöter Hanna Westerén (S) och Lars Thomson (C) för att lyfta fram Gotland som ett bra exempel på mottagande och integration? Det är dags att göra det och att driva på så att de barnfamiljer och ensamkommande som redan finns här får amnesti.