Vad gör Gotlandshem för att sänka kostnaderna?

Vill ha stor hyreshöjning.

Vill ha stor hyreshöjning.

Foto: Petra Jonsson/arkiv

Insändare2021-10-31 15:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan inte vara försvarbart för Gotlandshem att begära 5,3 procent i hyresförhandlingen i år.
Vad skulle 5,3 procent innebära för det gotländska samhället och oss hyresgäster?
Vi kan prata procent men vad innebär det i rena pengar? Handlar det om hundratusen eller miljoner? Att få stora hyresökningar innebär att vi hyresgäster får sämre köpkraft vilket leder till konsekvenser för alla på Gotland. Det blir då många fler förlorare längs med vägen än bara vi hyresgäster.
Om allmännyttan har lägenheter med höga hyror som sedan kommer att jämföras vid tvister om hyresnivåer vid privata fastighetsägare – vad blir konsekvensen då?
Vill vi ha hyresrätter med rimliga hyror eller tänker man att socialen får betala? Vad är det då för mening att arbeta om man ändå måste gå till socialen för att få pengar till hyran? Hyresrätterna är i dag redan dyrare att bo i än i egen villa, då det finns en orättvisa i skatter och moms. Gynnar höga hyror byggandet av fler hyresrätter och att fler väljer hyresrätten som boendeform?
Att man höjer taxor och avgifter har jag förståelse för, men då måste bolaget och vi hyresgäster försöka spara tillsammans för att få ner kostnaden inte bara acceptera att det blir dyrare och höja hyrorna! Som hyresgäst tänker jag att det är viktigt att man sopsorterar, felanmäler rinnande toastolar och släcker lyset när man lämnar tvättstugan, men då måste det också leda till att hyran inte höjs så mycket. Det borde vara den självklara konsekvensen. Vad gör Gotlandshem för att sänka kostnaderna i organisationen samt förbrukningar? 
Sedan har Regionen också ett ansvar att ha framförhållning samt återhållsamhet när man ändrar taxor och avgifter. 
Är det fler än jag som inte accepterar höga hyreshöjningar som vi inte vet vad vi får ut av? Då måste vi göra oss hörda, skriv en insändare du med!