Tomter säljs utan bygglov, utbyggnad av turistanläggningar skjuts upp, stopp för toaletter på stranden, lunchställen i Ljugarns hamn hänvisar till torrdass, inga nya bygglov beviljas på Ljugarn, byggbolag stämmer Region Gotland…. Det har gått så långt att förslag på eget vattenreningsverk har diskuterats. Men alla vet att det inte låter sig göras eftersom centrala delar av Ljugarn tillhör Region Gotlands verksamhetsområde. Men då måste väl Region Gotland också sörja för nödvändig utbyggnad av vattenreningsverket enligt kommunallagen?
En invändig uppgradering av vattenreningsverket på Ljugarn är redan klar. Och nu när avsaltningsverket i Kvarnåkerhamn även ska förse Ljugarn med färskvatten inom något år så är vattenförsörjningen säkrad. Men utbyggnad av vattenreningsverket följer inte med i ekvationen. Miljöprövningen har dragit ut på tiden. I september skrev Gotlands Allehanda att Region Gotland väntar på besked från Mark- och Miljödomstolen att få lägga ut ett nytt och längre bräddavloppsrör 300 meter ut i havet, men ingen vet när ett utslag kommer? Under tiden begär nu Region Gotland in anbud på entreprenad enligt 2 alternativ; antingen lägga nytt bräddavloppsrör parallellt med befintligt rör, eller dra det norr om Lanthamnen. Blir det ett nej från domstolen är alla pengar bortkastade.
Kan det verkligen gå till så här? Varför var inte tillstånd från Mark- och Miljödomstolen klart innan utbyggnaden av vattenreningsverket startades? Kan Mark- och Miljödomstolen verkligen säga nej och hindra en hel bygd från att utvecklas? eller kommer de föreslå alternativ? Och varför kan Region Gotland inte informera oss om vad som händer? Blir det klart nästa år, eller 2022 eller när då? Vid förfrågningar de senaste åren så har färdigdatum flyttats fram hela tiden: först skulle det vara klart 2019, nu senast hänvisar Region Gotland till VA-planen där utbyggnaden kan vara klar 2021 – 2024. Blir det klart 2024 har vi väntat 12 år!
Boende i socknarna Ardre och Alskog har bildat Ljusa udden AB, ett utvecklingsbolag vars uppgift är att tillvarata bygdens intressen. I en enkät bland Ljusa uddens drygt 200 aktieägare är kravet att påskynda utbyggnaden av vattenreningsverket högsta prioritet. Vi som arbetar ideellt i Ljusa udden har gång på gång försökt få besked. Nu kräver vi en seriös och kontinuerlig dialog med ansvariga för VA-frågor på Region Gotland. Vad händer med VA-utbyggnaden på Ljugarn?
Vad händer med VA-utbyggnaden på Ljugarn?
Sedan 2012 har byggstoppet legat som en våt filt över bygden.
Strypt tillgång.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.