Vattnet från Tingstäde träsk är viktigt för Visby. Hälften av Visbys vatten kommer från träsket. Om något skadar träsket permanent så finns i nuläget inget annat vatten att tillgå.
Denna viktiga vattentäkt hotas av Heidelbergs kalkstensbrytning. Träsket är grunt, cirka 3 meter, och Heidelbergs närliggande planerade brott cirka 40 meter djupt.
Nu ska snart Heidelbergs ansökan behandlas i mark- och miljödomstolen. För att få brytningstillstånd behöver företaget övertyga domstolen om att Tingstäde träsk inte skadas. Företaget gör det med hjälp av experter och tekniska fakta.
Men, och det här är det viktiga! Vad händer om de lämnar förskönande uppgifter till domstolen? Om brytningen skadar, kanske direkt eller sakta under lång tid. Vilken risk tar Heidelberg och vilken risk tar Gotland?
Jag ställde frågan om vad som händer om Tingstäde träsk tar skada till miljöchefen på dåvarande Cementa och fick till svar
- Då får väl Region Gotland stämma oss!
Jag är rädd för att det inte skulle löna sig för Region Gotland.
Region Gotland har samma juridiska förutsättningar som andra företag och privatpersoner och då gäller att den drabbade parten kan stämma motparten och begära skadestånd.
Det är dock mycket svårt att bevisa skuld i vattenfrågor då vatten rör sig över stora områden. Om man inte vinner i domstol får man också betala motpartens rättegångskostnader vilket kan bli extremt dyrt.
Det betyder i praktiken att Region Gotland inte kan räkna med ekonomisk ersättning om någon verksamhet utanför regionens rådighet orsakar skada på träsket och försämrar vattentillgången.
Det som har förstörts kan inte göras ogjort.
Heidelberg är en multinationell cementjätte och har både ekonomiska och juridiska resurser. Region Gotland är i jämförelse en svag motpart. Regionen har till exempel just nu inte resurser att anlita en fristående expert utan använder samma expert som sköter Heidelbergs ansökan. (Källor: TN, Kommunjurist, Heidelberg).
Det är allvar nu!