Vad kan vi göra för att få fler gotlänningar?

Insändare2020-09-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ungefär 60 000 personer är folkbokförda på Gotland och under åratal har kampanj pågått för att få fler att flytta hit och bo året om.  Det är bra men det är dags att ta vara på alla som är deltidsboende. Den här frågan gäller naturligtvis inte bara Gotland utan berör en rad andra regioner, men Gotland borde ta ledningen. 

Som deltidsboende på Gotland i tjugo års tid tillbringar jag alltmer tid på Gotland. Särskilt under pandemin har det varit så mycket bättre att bo här än på fastlandet. Grannar har varit vänliga och lokala affärer har underlättat för säker handling. 

Jag är förstås tacksam över att inte ha behövt belasta öns sjukvård, för där finns en oro för att ta begränsade resurser i anspråk.  Men varför kan vi inte också vara skrivna här på deltid? Många känner sig lika mycket som gotlänning som stockholmare/ göteborgare eller kirunabo! 

Det beräknas att minst 20 000-30 000 personer bor deltid på Gotland. Med behovet av att arbeta hemifrån har alltfler sett fördelarna med att kunna bo kvar allt längre här och ändå sköta sitt jobb. Prognosen är att fler kommer vilja göra det.

Flera insändare och artiklar har belyst att många som bor deltid faktiskt också vill vara skrivna på Gotland och bidra till ökad skattekraft för regionen. Det borde gå att få fram en delad skatteplikt mellan hemort på fastlandet och hemorten på Gotland. 

Det finns förslag om att man i deklarationen skulle kunna ange två kommuner, men vad har hänt? Det skulle vara bra med en undersökning om vilka effekter det kan få. Det bör inte vara särskilt svårt för Skattemyndigheten att ordna förändringen rent tekniskt efter beslut i riksdagen om lagändring.

Regionstyrelsen, Gotlands riksdagsledamöter landshövding och alla vi som bor på ön måste tillsammans och var för sig agera för att möjliggöra att en person kan vara skriven på två platser!