Vad vi har och vad vi får

Försiktighetsprincipen måste gälla, därför vänder vi oss emot nya storskaliga kalkbrott på Gotland.

Försiktighetsprincipen måste gälla, därför vänder vi oss emot nya storskaliga kalkbrott på Gotland.

Foto: Wolfgang Brunner /Armin Scholler

Insändare2020-10-05 10:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I oktober avgör Mark- och miljööverdomstolen frågan om nya storskaliga kalkbrott i File Hajdar. Ett utvidgat bryttillstånd för Heidelberg Cement kan få mycket stora konsekvenser. Vad händer med grundvattnet och med Tingstäde träsk? Påverkan kommer att ske – men hur stor blir den? 
SGU, Naturvårdsverket, Hav- och vattenmyndigheten och länsstyrelsen har i yttranden till Mark- och miljödomstolen framfört att fortsatt storskalig kalkstensbrytning inte är förenlig med en hållbar vattenförsörjning på Gotland. Vad händer om expertisen har rätt?
• Vi är oroliga att grundvattennivåerna i stora delar av nordöstra Gotland kommer att sänkas. Att människor med enskilda brunnar kommer att drabbas, och att företag och lantbrukare som inte är anslutna till det kommunala va-nätet får stora problem. 

Du med enskild brunn kan inte förvänta dig hjälp av myndigheter och regionen och behöver själv bevisa att det är just kalkbrotten som orsakar sinande brunnar. 
• Vi anser det helt oansvarigt att Heidelberg Cement redan i dag årligen förstör rent, fint grundvatten, i en volym motsvarande halva Tingstäde träsk, och omvandlar detta till odrickbart process- och länshållningsvatten, som sedan pumpas i havet! Särskilt då SMHI redan i närtid förutspår, varmare klimat, större avdunstning och längre torrperioder!
• Vi är oroliga att Tingstäde träsk kommer att påverkas och med detta även dricksvattenförsörjningen i Visby och för andra kommunanslutna brukare. 

Om Heidelberg Cement avser att bryta kalk i File Hajdar i 100 år till, som uppges i den senaste helsidesannonsen, så hotas hela träskets existens!
• Vi är oroliga att en dom som tillåter fortsatt exploatering, också banar väg för nya storskaliga kalkbrott i Klintehamn och i framtiden i Buttle, vilket kommer att förvärra vattensituationen på Gotland. Även om Heidelberg Cement i en avlägsen framtid lyckas bli ”klimatneutralt” så kommer brytning och länspumpning ändå leda till kraftiga grundvattensänkningar som drabbar naturmiljöer och betesmarker i Hejnum och File Hajdar, samt hotar regionens bästa och renaste grundvattentäkter och på sikt äventyrar hela Tingstäde träsk.
Vi förstår oron över kortsiktiga arbetstillfällen om domstolen säger nej till utvidgad kalkstensbrytning, men anser att frågan om Gotlands framtida vattenförsörjning väger tyngre och ska ses ur ett 1000-årsperspektiv. Försiktighetsprincipen måste gälla, därför vänder vi oss emot nya storskaliga kalkbrott på Gotland.