Samtidigt är det allmänt känt att kvaliteten på den svenska infrastrukturen lämnar mycket i övrigt att önska. Underhållsmedlen har under lång tid varit lägre än vad som krävts för att hålla vägarna i gott skick.
Mot bakgrund av detta är det mycket välkommet att Trafikverkets planeringsunderlag, som nyligen varit ute på remiss, både utgår från realistiska prognoser om ökad bilism och har ett större fokus på underhåll än tidigare. Bilresandet beräknas öka med omkring 25 procent till 2040. Många vägar kommer att behöva underhållas och kapaciteten måste öka.
Något som då inte får glömmas bort är hur trafiken ska kunna flyta på även när det byggs och repareras. Infrastrukturarbetena måste skötas på ett så effektivt sätt som möjligt där trafikstörningar minimeras. Det som måste undvikas är avstängningar eller begränsningar där det inte sker någon som helst verksamhet. När bilister ser begränsningar i framkomligheten utan att det pågår något vägarbete ökar risken för att den viktiga vaksamheten vid vägbyggen avtrubbas. Snabbare och effektivare vägbyggen är därför angeläget både för framkomlighet och för ökad trafiksäkerhet. Mycket görs ju redan nu men vi kan bli ännu bättre.
Trafikverket som beställare, och även kommuner och andra aktörer med för den delen, bör bli ännu bättre på att hitta alternativlösningar och ställa högre krav på kortare byggtider. Det senare kan ske genom att arbeta i skift och alla dagar i veckan. Genomförande av byggprojekt får inte heller fördröjas av beställarens budgetår. Om möjligt bör även underhåll och byggen i ännu större utsträckning ske på tider under året och dygnet när de stör minst. Projekt som genomförs i tid eller snabbare bör premieras.
Planeringsunderlaget ger ansvariga politiker en grund att fatta kloka beslut utifrån. När nu spaden ska sättas i jorden måste det ske på ett så effektivt sätt som möjligt. Det förtjänar Sveriges bilister.