Välj bort marknadsskolan

Friskolereformen genomfördes 1992 i Sverige. Nu, tre decennier senare, ser vi de digra konsekvenserna för den svenska skolan.

"Men så är det väl ändå inte på Gotland? Jo! Guteskolan, Montessoriskolan och Innovitaskolan drivs alla som aktiebolag. Innovitaskolan är dessutom en del av den mycket kritiserade Academediakoncernen, som plockade ut 767 miljoner skattekronor (!) i vinst bara under 2021".

"Men så är det väl ändå inte på Gotland? Jo! Guteskolan, Montessoriskolan och Innovitaskolan drivs alla som aktiebolag. Innovitaskolan är dessutom en del av den mycket kritiserade Academediakoncernen, som plockade ut 767 miljoner skattekronor (!) i vinst bara under 2021".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2022-08-21 18:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som är så farligt med att skolor drivs som företag på Gotland och i Sverige? Nationellt sett belyser forskning bland annat att glädjebetyg är vanligare i friskolor – det vill säga att elever som inte når upp till kunskapskraven ändå får ett högt betyg för att skolan ska uppfattas som en bra skola oavsett undervisningskvalitet. 

Man kan också se att friskolorna bidragit till segregation genom deras urvalsprocesser där de väljer bort barn som de misstänker är mer resurskrävande. Friskolor behöver inte, till skillnad från den kommunala skolan, hålla lediga platser för exempelvis flyktingbarn, men får ändå betalt full skolpeng per elev. De får också bidrag för bibliotek eller gympasal även om de inte har en. Resultatet är att våra skattepengar flyter in i skolbolagen, och bort från vår gemensamma kommunala skola. 

Syftet med ett bolag är aldrig, oavsett vad friskolorna hävdar, att ge barn god utbildning. Ett aktiebolags hela syfte är per definition att ägarna ska ges vinstutdelning och värdeökning på sina aktier (3:3 Aktiebolagslagen). En skola är för ett aktiebolag bara en produkt som säljs på en marknad, barnen förvandlas i processen från elever till kuggar i vinstmaskineriet.

Men så är det väl ändå inte på Gotland? Jo! Guteskolan, Montessoriskolan och Innovitaskolan drivs alla som aktiebolag. Innovitaskolan är dessutom en del av den mycket kritiserade Academediakoncernen, som plockade ut 767 miljoner skattekronor (!) i vinst bara under 2021. 

Dessa skolor konkurrerar med de kommunala skolornas elevunderlag. För varje elevs föräldrar som väljer en av de här friskolorna åt sitt barn så innebär också beslutet att skattepengar flyttas från vårt gemensamma samhällsbygge till aktieägarna i de här företagen. 

Ingen högerpolitiker på Gotland eller på riksnivå kan förklara hur marknadsskolan kan vara så bra som de hävdar, samtidigt som inget annat land har det som vi, och ingen vill kopiera vårt system. Sverige, som enda land i världen, tillåter att företag tar ut skattemedel som vinster. Det är alltså olagligt i alla andra länder i hela världen. Vårt svenska system är det extrema experimentet som de andra förfäras över.

Den gotländska kommunala skolan håller hög och god kvalitet över hela ön. Så är du en förälder i valet och kvalet; satsa på vårt gemensamma – välj bort marknadsskolorna och de politiker som företräder dem.