Välkommen reform från fel regering

När jag drack min kaffetår på morgonen den 7 september, läste jag i Aftonbladet om en tandvårdsreform.

Boys plakat syntes lite var stans under Almedalsveckan.

Boys plakat syntes lite var stans under Almedalsveckan.

Foto: Roland Engström

Insändare2024-09-24 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget kom från högerregeringen och SD och jag höll på att sätta kaffet i halsen. Vad är på gång, tänkte jag? Förslaget var att 2026 skall det bli billigare tandvård för äldre.
Missförstå mig inte. Jag vill självklart att alla pensionärer, svenskar som invandrare ska ha råd att gå till tandläkaren. Men nog kunde jag ha önskat att den här reformen kommit från mitt parti och inte från en högerregering. Det är ju dock en gammal socialdemokratisk fråga.

Själv har jag debatterat och argumenterat för reformen inom mitt parti, Socialdemokraterna, i snart 20 år och även skrivit många insändare. Men något större stöd har jag aldrig känt, varken från Hanna Westerén, eller från tidigare socialdemokratiska riksdagsledamöter. En del har haft argumentet att en sådan reform blir för dyr. Och så är det, allt kostar pengar, men det blir knappast billigare medan man väntar? Och har man diskuterat frågan i så många år så borde väl även Socialdemokraterna ha kunnat utreda frågan och lägga ett förslag?

I årets förstamajdemonstration handlade mitt plakat om just en tandvårdsreform och jag hade därefter med mig plakatet på min moped hela sommaren, från fyra dagar under Almedalsveckan till Gråbodagen. Under Almedalsveckan var det närmare 200 deltagare, som kom fram och pratade och höll med om att reformen var viktig. Och jag hade väl kunnat önska att även till exempel Hanna eller Filip Reinhag hade kommit fram och instämt.
Mitt argument, just när det gäller pensionärer är, att många har arbetat deltid, många har länge varit sjukpensionärer och förr var kvinnorna hemma tog hand om barnen och har därför dåliga pensioner i dag.