Att öka kompetenskraven med specialistutbildade sjuksköterskor är bra. Men, inte på bekostnad av att vi säger upp en hel yrkesgrupp som alltid har varit i verksamheten och som fyller en viktig funktion.
Vi har olika roller/ansvar. Sjuksköterskan har patientansvar. Ambulanssjukvårdaren ansvarar för fordon/kommunikation samt är sjukvårdare. Här arbetar vi alltid i team och kompletterar varandra. På Gotland råder inte sjuksköterskebrist i ambulansen.
Vi är i dag cirka 80 procent specialistutbildade sjuksköterskor och 20 procent ambulanssjukvårdare. När det gäller nyanställningar så rekryteras specialistutbildade sjuksköterskor, så där fyller vi på för varje år. Däremot är behovet stort med flera resurser och läget är akut. Då Gotlands population ökar så ökar också utryckningarna för varje år.
Generellt i Sverige är det få län som har kommit så långt att de har två stycken specialistutbildade sjuksköterskor. Minimikravet idag är minst en legitimerad sjuksköterska i ambulansen och en ambulanssjukvårdare (undersköterska) enligt Socialstyrelsen.
Det vore mycket olyckligt om denna yrkesgrupp helt plötsligt försvann. Den kunskapsbank/erfarenhet de besitter är guld värd, den går aldrig att studera sig till, den får man genom åren, och den riskerar nu att gå förlorad.